Μπορεί η βιταμίνη D να «σκοτώσει» τον καρκίνο; Ημερομηνία:
Σήμερα 19/7/2025, 07:04 - Εμφανίσεις: 7
Μια γονιδιακή ανακάλυψη έρχεται τώρα να δώσει προσδοκίες για την επιλεκτική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, μέσω του μηχανισμού που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός για να απορροφήσει τη βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D δεν είναι μόνο ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, αλλά και ο πρόδρομος της καλσιτριόλης, μιας ορμόνης που είναι απαραίτητη για την υγεία.
Η καλσιτριόλη, μέσω του εντέρου ρυθμίζει την πρόσληψη φωσφόρου και ασβεστίου που χρειάζονται τα οστά, καθώς επίσης και την κυτταρική ανάπτυξη και την ορθή λειτουργία των μυών, των νευρικών κυττάρων και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τώρα, οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Endocrinology ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο, που ονομάζεται SDR42E1, είναι κρίσιμο για την πρόσληψη βιταμίνης D από το έντερο και τον περαιτέρω μεταβολισμό της – μια ανακάλυψη με πολλές πιθανές εφαρμογές στην ιατρική ακριβείας, μεταξύ των οποίων και η θεραπεία του καρκίνου.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων μειώθηκε κατακόρυφα κατά 53%.
Κύτταρα καρκίνου παχέος εντέρου «Εδώ δείχνουμε ότι ο αποκλεισμός ή η αναστολή του SDR42E1 θα μπορούσε να σταματήσει επιλεκτικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων», δήλωσε ο Δρ Τζόρτζ Νέμερ, καθηγητής και αναπληρωτής κοσμήτορας Έρευνας στο Κολλέγιο Υγείας και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Χαμάντ Μπιν Χαλίφα στο Κατάρ και ο υπεύθυνος επικοινωνίας, συγγραφέας της μελέτης.
Λανθασμένη αντιγραφή Ο Νέμερ και οι συνεργάτες του έλαβαν υπόψιν τους προηγούμενη έρευνα που είχε βρει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο SDR42E1 στο χρωμόσωμα 16 που σχετίζεται με ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Η μετάλλαξη προκάλεσε τη διακοπή της πρωτεΐνης, καθιστώντας την ανενεργή.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Οι ερευνητές, επεξεργάστηκαν μέσω CRISPR/Cas9 μια σειρά κυττάρων που ονομάζεται HCT116 από έναν ασθενή με καρκίνο παχέος εντέρου.
Με την επεξεργασία αυτή, μετέτρεψαν την ενεργή μορφή του SDR42E1, σ...