Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Τοπικά νέφη
16.6 °C 77%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Παράδοξα
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Το μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο, από λάσπη!
Ημερομηνία: 21/12/2011, 22:42 - Εμφανίσεις: 102

Το μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο,  από λάσπη!

Το Great Mosque Djenné -ή αλλιώς το Μεγάλο Τζαμί της Djenne- είναι το μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λάσπη!

Το τζαμί είναι στην πόλη της Djenne στο Μάλι και είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Αφρική, ενώ από το 1988 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η κατασκευή του τοποθετείται μεταξύ 1200 και 1330 και καλύπτει συνολική επιφάνεια 5.625 τ.μ. Ολόκληρο το κτήριο είναι κατασκευασμένο από λάσπη, η οποία ονομάζεται «ferey» και περιέχει στη σύνθεσή της κονίαμα επικαλυμμένο με γύψο, που δίνει στο κτήριο λεία εμφάνιση. Το πάχος των τοίχων ποικίλλει σε συνάρτηση με το ύψος, με τα χαμηλότερα επίπεδα να είναι πιο «παχιά» επειδή αυτά υποεκφράζουν υποστήριξη στ βάρος του κτιρίου.

Κομμάτια ξύλου συμπεριλήφθηκαν στη λάσπη, για τη μείωση των ρωγμών στους τοίχους, οι οποίες προκαλούνται από τις συχνές αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία που επικρατούν στην περιοχή. Οι τοίχοι απορροφούν την ημέρα την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα με αποτέλεσμα το βράδυ να επικρατεί στο εσωτερικό αρκετή ζέστη, που διαρκεί όλη νύχτα.

Υδρορροές, κατασκευασμένες από κεραμικούς σωλήνες, διατρέχουν την οροφή, συντελώντας στην άμεση απομάκρυνση του νερού από τη στέγη. Επιπλέον, η οροφή υποστηρίζεται από 90 ξύλινους στύλους, ενώ οι αεραγωγοί που υπάρχουν σε ολόκληρη την επιφάνειά της επιτρέπουν στο ζεστό αέρα να εισχωρήσει στο κτήριο αλλά και να αερίζεται σωστά το εσωτερικό.

Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο το τζαμί, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που έρχονται για να θαυμάσουν τη μεγαλοπρέπεια της κατασκευής, που προκαλεί θαυμασμό αν σκεφτεί κανείς ότι έγινε εξ ολοκλήρου από ανθρώπινο χέρι!



Πηγή: perierga.gr

Zougla.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Παράδοξα"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Παράδοξα"
ARTICLES
· There is a huge difference between someone who loves you and someone who loves the way you make them feel
· What to know about milk
· The borderline narcissistic person
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Τοπικά νέφη
16.6 °C 77%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2025 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies