ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα υστερεί σε πατέντες και χρηματοδότηση της έρευνας Ημερομηνία:
11/12/2016, 15:18 - Εμφανίσεις: 378
Οι συνθήκες για παραγωγή καινοτομίας στην Ελλάδα «απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές» διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεσή του Προοπτικές για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία 2016.
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα προσπαθεί μέσα από μια «στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης» (2014-2020), να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του συστήματος παραγωγής καινοτομίας.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι, αν και σταδιακά αυξάνονται οι δαπάνες της χώρας για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,96% το 2015 από 0,67% το 2008), η Ελλάδα παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης του ΟΟΣΑ.
Διαβάστε επίσης:
Σε ιστορικό υψηλό οι δαπάνες για Έρευνα στην Ελλάδα
Η έκθεση τονίζει ότι «αν και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας είναι ισχυρές και ακμαίες, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα ως σύνολο είναι σε μεγάλο βαθμό απόμακρο από τον παραγωγικό τομέα.
Τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά αποτελέσματά τους, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους».
Επισημαίνεται ακόμα ότι «ο επιχειρηματικός τομέας έχει ανεπαρκή απόδοση σε δραστηριότητες R&D», ότι «η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού για R&D και ότι «οι συνθήκες για καινοτομία στην Ελλάδα απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές».
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα στερείται διεθνώς κορυφαίων ιδιωτών επενδυτών σε R&D και ότι γενικότερα οι ελληνικές εταιρείες δεν διακρίνονται για την καινοτομία τους, ενώ παράλληλα επισημαίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ενίσχυση της καινοτομίας με διάφορες πρωτοβουλίες.
Η κατάσταση διεθνώς
Σε διεθνές επίπεδο, η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας εμφανίζει πτώση την τελευταία διετία, μια ανησυχ...