ΚΑΙΡΟΣ · LIVE13.4°CΣχεδόν αίθριος87% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Media
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Κοινοποίηση στο Facebook

2016: Η χρονιά που θα δίνονταν οι tv άδειες

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 233

Από Μ. Παπαχριστούδη στο περιοδικό “Ψηφιακή Τηλεόραση”
Όλα, αν θυμάστε, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2015. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εν μέσω του ανοιχτού πολέμου με τη «διαπλοκή» και μεγαλόστομων διακηρύξεων για την πάταξη της, φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο η αρμοδιότητα χορήγησης τηλεοπτικών αδειών περνάει από το ΕΣΡ στη γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας.
Στον ίδιο νόμο προβλεπόταν η ίδρυση ανεξάρτητης κρατικής εταιρείας παρόχου δικτύου της ERT Digital για να παρακαμφθεί ο ιδιώτης πάροχος δικτύου, η Digea. Ήταν η αρχή ενός ανένδοτου πολέμου που κράτησε ακριβώς δώδεκα μήνες για να λήξει τον Νοέμβριο του 2016 με ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τηλεοπτικές άδειες δεν δόθηκαν και επιστρέψαμε στο παλιό καθεστώς με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας να έχουν περάσει στην αντεπίθεση και να απαιτούν να παραμείνει εσαεί πλέον κλειστή η αγορά των τηλεοπτικών καναλιών. Ήτοι να μην μπορεί να εκπέμψει κανείς νέος τηλεοπτικός σταθμός! Η επιλογή του Νίκου Παππά να αγνοήσει τη συνταγματική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ως του μόνου οργάνου που μπορεί να χορηγήσει τηλεοπτικές άδειες αλλά και οι άστοχες αποφάσεις για τη δημιουργία κρατικού πάροχου δικτύου της ΕΡΤ, έδωσαν το τυπικό πάτημα που χρειάζονταν οι καναλάρχες.
Αρχικά προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία άρχισε ανταλλαγή σειράς επιστολών με τους αρμόδιους της κυβέρνησης. Ο πόλεμος κορυφώθηκε με την προκήρυξη μόνο 4 τηλεοπτικών αδειών στην οποία κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους 11 ενδιαφερόμενοι για να μείνουν μετά από έλεγχο εννέα υποψήφιοι και τη δημοπρασία. Το Mega βγήκε εκτός διαδικασίας με κύρια ευθύνη των μετόχων του. Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και Ψυχάρης χρησιμοποίησαν τη μάχη της τηλεοπτικής αδειοδότησης για να κρύψουν τις ευθύνες τους στην απαξίωση του σταθμού τους. Οι πολέμιοι καναλάρχες εξαναγκάστηκαν να λάβουν μέρος σε αυτήν, συμμετέχοντες σε μια κλειστή δημοπρασία που διήρκεσε συνολικά 72 ώρες! Η ανακοίνωση των 4 υπερθεματιστών και η συγκέντρωση ποσού 243 εκατ. ευρώ, ποσό μυθικό για την τηλεοπτική αγορά σε κρίση, προκάλεσε νέα επεισόδια στον σκληρό πόλεμο καθώς παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες άρχισαν να βγάζουν στη φόρα ο ένας τα άπλυτα του άλλου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που κέρδισε μια άδεια καταγγελλόταν από τον Γιάννη Αλαφούζο που επίσης κέρδισε άδεια. Όλοι μαζί τα έβαλαν με τον Χρ. Καλογρίτσα ο οποίος θεωρήθηκε κυβερνητική επιλογή. Οι αποκαλύψεις για το πόθεν έσχες και κυρίως η παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, ακύρωσαν τον Καλογρίτσα ως υπερθεματιστή και στη θέση του προωθήθηκε ο Ιβάν Σαββίδης. Την 4άδα συμπλήρωσε ο ΑΝΤ1 του ομίλου Κυριακού. Όσοι έμειναν εκτός τηλεοπτικών αδειών ζώστηκαν τα φισεκλίκια και μπήκαν με ορμή στον πόλεμο. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ξεκίνησε μόνος του πόλεμο εναντίον του Νίκου Παππά, ο Ιβάν Σαββίδης στράφηκε εναντίον του μετά από αποτυχημένες διαπραγματεύσεις να μπει στον Alpha, ο Γ. Βαρδινογιάννης καθοδηγούσε σιωπηρά τη μάχη εναντίον της τηλεοπτικής αδειοδότησης. Οι καναλάρχες έχασαν τη μάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Νίκος Παππάς με μελετημένες κινήσεις ενημέρωσε τους επικεφαλής της Κομισιόν και η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την τηλεοπτική αδειοδότηση από τη γενική γραμματεία. Αυτό που δεν είχε υπολογίσει ο αρμόδιος υπουργός ήταν το εγχώριο σύστημα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 26 Οκτωβρίου καταρρίπτει όλο το οικοδόμημα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει τηλεοπτικές άδειες και να παρακάμψει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης! Η κυβέρνηση ηττήθηκε κατά κράτος στη μάχη της με την τηλεοπτική διαπλοκή και εξαιτίας των δικών της ατυχών και άστοχων ή με πολιτικά κίνητρα, κινήσεων. Στο μεταξύ η Κομισιόν έκοψε την φόρα στην κυβέρνηση βάζοντας πάγο για τον κρατικό πάροχο δικτύου. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τους καναλάρχες, τη Digea και τους δυσαρεστημένους Βαγγέλη Μαρινάκη, Ιβάν Σαββίδη που θέλουν να αποκτήσουν τηλεοπτικό σταθμό! Στη σκιά του εξελισσόμενου πολέμου των τηλεοπτικών αδειών, τα άλλα γεγονότα της αγοράς πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα.
Σίγουρα ξεχωρίζει ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των δυο συνδρομητικών πλατφορμών, της Nova και του ΟΤΕ με φόντο την διαρκώς αυξανόμενη πίτα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η Nova κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη λήψη ομολογιακού δανείου, παίρνοντας μια ανάσα. Ο ΟΤΕ μετονόμασε την πλατφόρμα του σε Cosmote TV, δείχνοντας το πλαίσιο που θα παιχτεί η επόμενη φάση του ανταγωνισμού, δηλαδή στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Σημασία για το μέλλον και τις εξελίξεις έχει η τοποθέτηση προέδρου στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και η λήξη στο σήριαλ του ΕΣΡ με τη διακομματική συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο για το διορισμό νέας διοίκησης. Το 11μελές ΕΣΡ έχει αναλάβει πλέον την ευθύνη των τηλεοπτικών αδειών. Ένα στοίχημα που πλέον δεν είναι βέβαιο πως θα κερδηθεί ποτέ.

Πηγή: greekmme.blogspot.com
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies