Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Τοπικά νέφη
0.5 °C 51%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Media
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

ΑΝΟΗΤΟΣ Ή ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΩΡΩΜΕΝΟΣ
Ημερομηνία: 24/5/2020, 10:58 - Εμφανίσεις: 97

 Ή ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΩΡΩΜΕΝΟΣ; του Βασίλη Λιόση από τη σελίδα του στο fb
Προχθές σε μία συζήτηση στην τηλεόραση (στο Kontra) διημείφθη ο εξής διάλογος (στο περίπου):
– Δημοσιογράφος: Κύριε Μπαμπινιώτη, τι σημαίνει ο όρος τεχνοφοβία;
– Μπαμπινιώτης: Θέλει να εκφράσει τον φόβο μας απέναντι στην τεχνολογία αλλά δεν είναι σωστός. Τεχνοφοβία σημαίνει φόβος απέναντι στην τέχνη, οπότε θα έπρεπε να μιλάμε για τεχνολογοφοβία. Το να μιλήσουμε για τεχνοφοβία, δηλαδή για φόβο απέναντι στην τέχνη, σημαίνει ότι εκφράζουμε έναν φασισμό απέναντι στην τέχνη.
– Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά υπάρχει και φασισμός στην τέχνη και αναφέρομαι στη στρατευμένη τέχνη. 
Η δική μου απορία για το απόφθεγμα του «δαιμόνιου» δημοσιογράφου ήταν αν επρόκειτο για ανοησία ή για προϊόν ιδεολογικής πώρωσης.
Στη συνέχεια σκέφτηκα πως δεν με ενδιαφέρει αν το μαργαριτάρι ήταν απόρροια μειωμένης ευφυΐας. Αυτό, άλλωστε, μου είναι αδιάφορο για τον οποιονδήποτε άνθρωπο και δεν είναι σωστό να ασκείται κριτική σε αυτή τη βάση. Πρόκειται για ένα εύκολο τρόπο κριτικής αλλά στα όρια του ρατσισμού, αν δεν είναι ατόφιος ρατσισμός. 
Είμαι πεισμένος ότι πρόκειται για ιδεολογική πώρωση αφού κανείς άνθρωπος όσο μειωμένης αντίληψης κι αν είναι δεν μπορεί να αποκαλέσει φασίστα τον Ρίτσο, τον Βάρναλη, τον Μπερχτ, τον Ναζίμ Χικμέτ, τον Μαγιακόφσκι, τον Λειβαδίτη, τον Κατσαρό, τον Αναγνωστάκη.
Κανείς δεν μπορεί να αποκαλέσει φασίστα τον Λουντέμη, τον Τζον Ριντ, τον Τζακ Λόντον, τον Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, τον Σεπούλβεδα. Κανείς δεν μπορεί να αποκαλέσει φασιστική τη μουσική του Θεοδωράκη, του Λοΐζου, του Τζαβέλλα, του Μπακαλάκου, του Μικρούτσικου, του Σοστακόβιτς. Κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει φασίστα τον Πικάσο, τον Ριβέρα, τον Φαρσακίδη, τον Τάσσο. Κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει φασίστα τον Μάνο Κατράκη, τον Τίτο Βανδή, τον Τσάρλι Τσάπλιν.

Και καταλήγω: Κανείς δεν μπορεί να αποκαλέσει φασίστες όσους έβαλαν την τέχνη τους στην υπηρεσία του λαού, όσους κατήγγειλαν τους άδικους πολέμους, όσους υπερασπίστηκαν τις δίκαιες εξεγέρσεις των ταπεινών και καταφρονεμένων. Υπάρχει, ωστόσο, μία περίπτωση που μπορεί κάποιος να αποκαλέσει όλους τους παραπάνω και τόσους άλλους φασίστες: μόνον αν είναι ο ίδιος φασίστας και αυτό είναι πολιτική εκτίμηση και όχι αποτίμηση του δείκτη νοημοσύνης.


Πηγή: greekmme.blogspot.com
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Media"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Media"
ARTICLES
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
· There is a huge difference between someone who loves you and someone who loves the way you make them feel
· What to know about milk
· The borderline narcissistic person
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Τοπικά νέφη
0.5 °C 51%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies