Πλάσμα αίματος - Μια εξάρτηση «ζωής και θανάτου» της Ευρώπης από τις ΗΠΑ Ημερομηνία:
27/5/2025, 16:08 - Εμφανίσεις: 16
Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η πλειονότητα των αμερικανικών όπλων κατέληξε στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης αντί στη Μ.
Ανατολή, δείχνοντας την ευρωπαϊκή εξάρτηση.
Ενώ, όμως η ΕΕ θέλει να αυτονομηθεί εξοπλιστικά, υπάρχει μια άλλη πολύ πιο ευαίσθητη εξάρτηση: το πλάσμα αίματος.
Το πλάσμα βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει ασθένειες, όπως θεραπεία αιμορραγικών διαταραχών και ανοσοανεπάρκειων.
Ενώ η ΕΕ είναι αυτάρκης στη συλλογή του πλήρους αίματος που χρειάζεται, εξακολουθεί να εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για πλάσμα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Έρευνας Μάρκετινγκ, που επικαλείται ρεπορτάζ του Euobserver, μεταξύ 70 και 80% του πλάσματος που συλλέχθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια προήλθε από κράτη μέλη της ΕΕ.
Το υπόλοιπο 20 έως 30% εισήχθη από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ συλλέγουν σχεδόν το 67% της παγκόσμιας προσφοράς πλάσματος, ενώ η ΕΕ παράγει μόνο το 12%.
Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε απότομη πτώση στις συλλογές πλάσματος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και αποκάλυψε την εξάρτηση της ΕΕ από την εξωτερική προσφορά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των στρατηγικών τομέων, η διασφάλιση μιας σταθερής και βιώσιμης προσφοράς πλάσματος αποτελεί προτεραιότητα ζωής ή θανάτου, τονίζει ο Euobserver.
Αυτή η υψηλή «παραγωγικότητα» των ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται η χρηματική αποζημίωση ως κύριο κίνητρο για την προσέλκυση δοτών.
Έτσι, στα πλαίσια προσπάθειας να καλύψουν την τρέχουσα ζήτηση πλάσματος, οι κυβερνήσεις, οι ΜΚΟ υγείας και η φαρμακευτική βιομηχανία συζητούν εάν η συλλογή αίματος και πλάσματος θα πρέπει να βασίζεται σε χρηματικά κίνητρα ή να παραμείνει πλήρως εθελοντική.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Το μεγάλο δίλημμα Πάντως, αυτός ο αμερικανικός τρόπος συλλογής πλάσματος προκαλεί σκεπτικισμό.