Ουκρανία: Η Ρωσία προτείνει διεξαγωγή συνομιλίων 2 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη Ημερομηνία:
28/5/2025, 21:52 - Εμφανίσεις: 29
Η Ρωσία πρότεινε τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου άμεσων συνομιλιών με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη.
Ως ημερομηνία έδωσε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου.
Όπως προκύπτει από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στόχος των διαπραγματεύσεων θα είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Προς το παρόν, το Κίεβο δεν έχει αντιδράσει στη ρωσική πρόταση.
Λαβρόφ: «Όσοι ενδιαφέρονται ειλικρινά, θα υποστηρίξουν τις συνομιλίες» «Ελπίζουμε ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται ειλικρινά, και όχι μόνο με λόγια, για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας, θα υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου άμεσων ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η ρωσική πρόταση έρχεται λίγο μετά τη λεκτική αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ με το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τη Μόσχα με «πολύ σοβαρές συνέπειες», και ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έφτασε να μιλήσει για «παγκόσμιο πόλεμο».
Αντιπροσωπείες των δύο εμπόλεμων πλευρών, υπό την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχαν συναντηθεί στις 16 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Παρά το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ζητήσει να συναντήσει εκεί τον Ρώσο ομόλογό του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αρνηθεί να πάει.
Ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος πήγε στην Κωνσταντινούπολη, αν και είχε αφήσει ανοιχτό αυτό πιθανότητα.
Βλαντιμίρ Πούτιν Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση αντιπροσώπων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Οι συνομιλίες της 16ης Μαΐου δεν κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία, όπως ζητούσαν το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του.
Η Ρωσία έθεσε μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Στις 19 Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρ...