Το Ισραήλ αποξένωσε ακόμα και τους νεαρούς Ρεπουμπλικανούς – «Πρώτα η Αμερική και όχι ο ήλιος του Δαυίδ» Ημερομηνία:
30/6/2025, 17:44 - Εμφανίσεις: 14
Σχεδόν δύο χρόνια έπειτα από την 7 Οκτωβρίου 2023, ένας ολοένα και μεγαλύτερο κύκλος νεαρών Ρεπουμπλικανών νιώθει ολοένα και πιο έντονη απογοήτευση για την επιθετικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης σε Γάζα, Λίβανο και πιο πρόσφατα στο Ιράν.
Ως γνωστόν, η σταθερή υποστήριξη προς το Ισραήλ ήταν ακρογωνιαίος λίθος στην πολιτική των Ρεπουμπλικανών τις τελευταία δεκαετίες.
Πάντως, όπως τονίζει η The Washington Post οι απόψεις στην αμερικανική δεξιά αλλάζουν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Έρευνα του Pew τον Μάρτιο κατέληξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι συντηρητικοί ανεξάρτητοι στις ΗΠΑ είναι πλέον πιο αρνητικοί προς το Ισραήλ απ’ ό,τι το 2022.
Η μείωση προέρχεται κυρίως από όσους είναι κάτω των 50: από 63% θετική στο 48%, έναντι 50% αρνητικής άποψης.
Αντίθετα, στην Αριστερά, το χάσμα μεταξύ ηλικιών μειώνεται: περισσότεροι ηλικιωμένοι Δημοκράτες έχουν αρνητική άποψη για το Ισραήλ, άνοδος 23 ποσοστιαίων μονάδων.
Το ρήγμα στη Ρεπουμπλικανική παράταξη διευρύνεται ακόμα περισσότερο μετά το πλήγμα των ΗΠΑ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, επισημαίνεται στο αμερικανικό άρθρο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Δημοσκόπηση του Quinnipiac βρήκε ότι ενώ το 7% των Ρεπουμπλικανών άνω των 50 θεωρεί υπερβολική την υποστήριξη προς το Ισραήλ, στις ηλικίες 18–49 το ποσοστό εκτοξεύεται στο 31%.
«Οι νέες γενιές βλέπουν διαφορετικό Ισραήλ — λιγότερο ηρωικό, περισσότερο αμφιλεγόμενο» σχολιάζει ο καθηγητής Αμνον Καβάρι από το Πανεπιστήμιο Reichman.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμέτωπες με συνεχή ειδησεογραφία για τον πόλεμο, οι νέες γενιές γίνονται πιο κριτικές και η υποστήριξη μειώνεται.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); «Να βάζουμε πρώτα την Αμερική, όχι τον ήλιο του Δαβίδ» δηλώνει ο 20χρονος Τζόσια Νόιμαν, φοιτητής στο Xavier University.
Μεγαλωμένος σε χριστιανικό νοικοκυριό, επίσκεψη στο Ιερουσαλήμ τού ενίσχυσε την πίστη στο Ισραήλ.
Όμως, μετά τις 7/10/2023, εξοργίστηκε με το αδιέξοδο...