Τετραήμερη εργασία: Το «ελληνικό μοντέλο» και το χαμένο έδαφος από την υπόλοιπη Ευρώπη Ημερομηνία:
3/7/2025, 08:16 - Εμφανίσεις: 24
Η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πιλοτικά προγράμματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες να δοκιμάζουν το μοντέλο, εστιάζοντας κυρίως στη μείωση του εργασιακού χρόνου χωρίς απώλεια μισθού και στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εισάγει τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στο πλαίσιο ευελιξίας του εργασιακού ωραρίου.
Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα τεραήμερης εργασίας (10 ώρες την ημέρα), σε συνεννόηση με τον εργοδότη, ισχύει για έξι μήνες. Με το νέο νομοσχέδιο, η δυνατότητα αυτή δίνεται για ολόκληρο το έτος.
Κάθε εργαζόμενος, χωρίς περιορισμό, για παράδειγμα ένας γονέας με ανήλικο τέκνο, θα θα μπορούσε να εργάζεται εφεξής σε 4ήμερη βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κατόπιν συνεννόησης με τον εργοδότη.
Η ιδέα της μείωσης του χρόνου εργασίας δεν ήρθε από το πουθενά.
Εδώ και αρκετά χρόνια, το θέμα αυτό παρουσιάζεται τακτικά στη δημόσια συζήτηση, σε πολλές άλλες χώρεςgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος θα μπορούσε να εργάζεται 10 ώρες ημερησίως για δύο ημέρες και τις υπόλοιπες δύο ημέρες να έχει μειωμένο ωράριο, παίρνοντας ρεπό την πέμπτη ημέρα, υπό την προϋπόθεση τήρησης του ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης (11 ώρες) και του μέγιστου εβδομαδιαίου ορίου εργασίας.
Ύστερα από την παρουσίαση του σχεδίου ξέσπασαν αντιδράσεις από συνδικάτα και την αντιπολίτευση που ισχυρίζονται ότι η τετραήμερη εργασία, όπως ορίζεται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερεκμετάλλευση, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούσε να εργάζονται έως και 13 ώρες ημερησίως σε κάποιες περιπτώσεις, με προσαύξηση 40% στην αμοιβή τους, κάτι που θεωρείται ότι αποδυναμώνει το παραδοσιακό 8ωρο.
Συνέντευξη τύπου από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, για την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Το παράδειγμα της Ευρώπης Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας δεν είναι καινούργιο.