Συρία: Θύελλα αντιδράσεων με την καταστροφή του «αγάλματος των Μαρτύρων» στο Χαλέπι Ημερομηνία:
Σήμερα 4/7/2025, 00:08 - Εμφανίσεις: 18
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Συρία η καταστροφή του εμβληματικού «αγάλματος των Μαρτύρων» στο Χαλέπι.
Βίντεο δείχνει γερανό να τραβά με μεταλλικό καλώδιο το άγαλμα, πριν το πάνω τμήμα του σπάσει και καταρρεύσει στο έδαφος.
Το βίντεο που δείχνει την καταστροφή του αγάλματος Last night, Al-Julani regime destroyed the «Mother of Martyrs» statue in Aleppo’s Saadallah al-Jabiri Squaregoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); The statue honors Syrians killed in resist against French colonialism.
pic.twitter.com/BP9jFRZfDv — Sprinter Observer (@SprinterObserve) July 3, 2025 googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Στο X, η συριακή ακτιβίστρια Νισάν Μπαμπελί κατήγγειλε ενέργεια «βανδαλισμού και κατάφωρης προσβολής στη μνήμη και την ταυτότητα της πόλης, καθώς και προσβολής στις επιθυμίες των κατοίκων που είχαν αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε μετακίνηση ή αλλαγή του αγάλματος».
Οι συριακές ισλαμιστικές αρχές δηλώνουν ότι πρόκειται για «λάθος» που κατεγράφη στη διάρκεια της μεταφοράς του αγάλματος προς ένα μουσείο.
Σε μήνυμά του ο κυβερνήτης του Χαλεπίου, Αζάμ αλ Γαρίμπ, αρνήθηκε κάθε «ιδεολογικό κίνητρο» πίσω από την απόφαση.
Διευκρίνισε ότι το άγαλμα θα πρέπει να μεταφερθεί μέσα σε ένα μουσείο «στο πλαίσιο ενός προγράμματος που στοχεύει στην αποκατάσταση του χώρου και στη δημιουργία ενός δυναμικού πολιτιστικού τόπου».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Ύστερα από την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, πολλά αγάλματα του πατέρα του, Χαφέζ, διαλύθηκαν.
Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές απαγορεύουν τα αγάλματα, καθώς θεωρούν ότι αποτελούν ειδωλολατρία.
Στη διάρκεια της βασιλείας του τρόμου σε κάποιες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ από το 2014 έως το 2019, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε πολλά αγάλματα.
Το άγαλμα από κίτρινη πέτρα, που ανεγέρθηκε το 1985 από τον Σύρο γλύπτη Αμπντέλ Ραχμάν Μουακάτ, ήταν εμβληματικό του Χαλεπίου.