Επιδόματα: Ψηφιακό μάτι σε ενισχύσεις και δικαιούχους ανά ΑΦΜ Ημερομηνία:
Σήμερα 12/7/2025, 07:24 - Εμφανίσεις: 18
Από ψιλό κόσκινο θα περάσουν όλα τα επιδόματα τα οποία στοιχίζουν περίπου 13 δισ.
ευρώ τον χρόνο στον προϋπολογισμό, χωρίς το Δημόσιο να γνωρίζει τα ποσά που καταβάλλει κάθε μήνα σε κάθε φυσικό πρόσωπο.
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι συχνά αγνοούν τι δικαιούνται, ενώ άλλοι εκμεταλλεύονται και ζουν μεθοδικά από αυτά Η κυβέρνηση ανοίγει τον φάκελο «επιδόματα» και επιχειρώντας να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα προτείνει το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων, όπου, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, θα συγκεντρωθούν όλες οι παροχές σε χρήμα και σε είδος που χορηγούνται από το Δημόσιο προς τα φυσικά πρόσωπα.
Από τα επιδόματα ανεργίας και τις κοινωνικές ενισχύσεις, μέχρι τις επιδοτήσεις το κράτος προσπαθεί να χαρτογραφήσει με ακρίβεια το ποιοι, πώς και γιατί λαμβάνουν χρήματα ή άλλες παροχές από δημόσιους πόρους.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σήμερα η πληροφορία για παροχές, επιδόματα και ενισχύσεις που λαμβάνουν οι πολίτες είναι διάσπαρτη σε πολλά και διαφορετικά μητρώα του Δημοσίου, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους.
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι συχνά αγνοούν τι δικαιούνται, ενώ άλλοι εκμεταλλεύονται και ζουν μεθοδικά από τις παροχές αυτές και μόνο.
Αυτό συχνά οδηγούσε σε αλληλοεπικαλύψεις, αδιαφάνεια, ακόμα και σε περιπτώσεις κατάχρησης, με δικαιούχους που λάμβαναν παροχές από πολλαπλές πηγές χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.
Υπάρχουν νοικοκυριά που θα μπορούσε να λαμβάνουν τρία, τέσσερα ή ακόμα και 5 επιδόματα τον μήνα.
Μπορεί να λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, και το επίδομα στέγασης, και το επίδομα τέκνων, αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών το επίδομα θέρμανσης.
Έλεγχοι Μέσω του νέου μηχανισμού, το Δημόσιο θα θα μπορούσε να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τους δικαιούχους, τα ποσά που εισπράττονται ανά ΑΦΜ, καθώς και τα κριτήρια χορήγησης.
Σκοπός είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια και μια πιο ορθολογική κατανομή των κοινωνικών ενισχύσεων.