«Quiet cracking»: Το ύπουλο σύμπτωμα της σταδιακής εξάντλησης που έφερε η υπερεντατικοποίηση στην εργασία Ημερομηνία:
Σήμερα 15/7/2025, 14:52 - Εμφανίσεις: 8
Με την υπερεντατικοποίηση στην εργασία την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται βαθιά δυσαρέσκεια για τη δουλειά τους και αποξενωμένοι από το αντικείμενό τους βλέποντας τα εργασιακά δικαιώματα να καταστρατηγούνται κατά κόρον, ασχέτως αν στα λόγια όλοι τα υπερασπίζονται.
Πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται υποτιμημένοι και αυτό οδηγεί σε δυσαρέσκεια και απώλεια κινήτρων Δεν είναι λίγοι εκείνοι – ανεξαρτήτως ηλικίας – που σκέφτονται πιθανότητα αλλαγής εργασίας ή και καριέρας, ως ύστατη λύση για να απελευθερωθούν από το συναίσθημα της μιζέριας που τους προκαλεί η σκέψη ότι θα πάνε στη δουλειά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ωράρια-λάστιχο, διαρκείς απαιτήσεις, υψηλοί στόχοι παραγωγικότητας, αδυναμία διατήρησης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, έλλειψη επαρκούς αναγνώρισης, προκαλούν το λεγόμενο «quiet cracking».
Σταδιακή ψυχική εξάντληση Ο όρος αναφέρεται στη σταδιακή ψυχική εξάντληση που νομοτελειακά θα οδηγήσει κάποια στιγμή – με μια μικρή έστω αφορμή – στην κατάρρευση.
Αν τον τελευταίο καιρό νιώθετε ότι δεν έχετε κίνητρο στη δουλειά, δεν είστε τόσο παραγωγικοί ή βιώνετε κάθε πρωί ένα είδος εσωτερικής μάχης προτού πάτε στη δουλειά, ίσως βιώνετε το φαινόμενο του «quiet cracking», τονίζει η New York Post.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η εξάντληση αυτή θα μπορούσε να εμφανιστεί χωρίς καν να το καταλάβετε, είναι σαν τις ρωγμές σε ένα πιάτο, το οποίο κάποια στιγμή σπάει.
Είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς εργαζομένους, που βυθίζονται σε μια καθημερινή δυστυχία χωρίς να το συνειδητοποιούν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της TalentLMS, πρόκειται για επιδημία στον χώρο εργασίας καθώς περισσότεροι από τους μισούς υπαλλήλους έχουν βιώσει «quiet cracking» σε κάποιο σημείο της καριέρας τους. Όλο και περισσότεροι διστάζουν να αναλάβουν πρόσθετες ευθύνες, να μοιραστούν ιδέες με τις ομ...