Δασμοί Τραμπ: Το πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές – Τι μάθαμε από το 2018 Ημερομηνία:
23/7/2025, 12:56 - Εμφανίσεις: 11
Φως στις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ προσπαθεί να ρίξει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Η μελέτη, με τίτλο “US Tariffs and Greek Exports” («Οι αμερικανικοί δασμοί και οι ελληνικές εξαγωγές») τονίζει στο εισαγωγικό της σημείωμα ότι στις 12 Ιουλίου 2025, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια εκτεταμένη δασμολογική πολιτική που στοχεύει τους κύριους οικονομικούς εταίρους.
Βάσει αυτής, από την 1η Αυγούστου, θα εφαρμοστεί δασμός 30% στις περισσότερες εισαγωγές προέλευσης από την Ε.Ε. (ΕΕ) και το Μεξικό, παράλληλα με αυστηρότερους δασμούς σε αγαθά από τον Καναδά (35%) και την Ιαπωνία (25%).
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε το μέτρο ως διορθωτική απάντηση στα επίμονα και, κατά την άποψή της, «άδικα» διμερή εμπορικά ελλείμματα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Πάντως, σύμφωνα με τη έκθεση αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από τους καθιερωμένους πολυμερείς εμπορικούς κανόνες και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν Σε μια ειδική εκτίμηση οικονομικών επιπτώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι οι συμμετρικοί δασμοί αντιποίνων θα ήταν δυνατόν να μειώσουν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,3% έως 0,4%, κυρίως εξαιτίας της συρρίκνωσης των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.
Αυτή η εξέλιξη κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις που θυμίζουν τον δασμολογικό κύκλο 2018-2019, όταν παρόμοια προστατευτικά μέτρα προκάλεσαν αξιοσημείωτες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και αύξησαν την ασιγουριά των επενδυτών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Οι ελληνικές εξαγωγές και το μάθημα του 2018-19 Οι πλήρεις επιπτώσεις για τις ελληνικές εξαγωγές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.
Παρόλο που οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών αγαθών και συμβάλλουν περίπου στο 1% του ελληνικού ΑΕΠ, παραμένουν ο σημαντικότερος ε...