Σκάει η φούσκα της οικονομίας του υδρογόνου Ημερομηνία:
24/7/2025, 17:20 - Εμφανίσεις: 14
Επενδυτές που πόνταραν στις προοπτικές του λεγόμενου πράσινου υδρογόνου περιορίζουν τη χρηματοδότηση και ακυρώνουν έργα, μια εξέλιξη που παρατείνει την εξάρτηση της βαριάς βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος αποδεικνύουν ότι οι αρχικές φιλοδοξίες ήταν μη ρεαλιστικές, τονίζει το Reuters.
Βιομηχανίες που είναι δύσκολο να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, όπως η χαλυβουργία και οι μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, διαπιστώνουν ότι η μετάβαση στο υδρογόνο δείχνει υπερβολικά δαπανηρή.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. είναι ενδεικτικό της κατάστασης και στον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ο Τζουν Σασαμούρα της εταιρείας ερευνών Westwood Global Energy.
Από τα έργα υδρογόνου που έχουν προταθεί στην ΕΕ, μόνο το ένα πέμπτο είναι πιθανό να ολοκληρωθεί έως το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε ο αναλυτής.
Αυτό αντιστοιχεί σε παραγωγική ικανότητα 12 gigawatt έναντι του ευρωπαϊκού στόχου για 40 GW.
«Με την παρούσα κατάσταση δεν βλέπω να επιτυγχάνεται ο στόχος της ΕΕ για το 2030» έκανε εκτίμηση ο Σασαμούρα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Πέρυσι, εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποίησε ότι η πολιτική της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο είναι μη ρεαλιστική και «πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα».
Υπερβολικές προσδοκίες Σε ό,τι έχει να κάνει με μικρές ποσότητες υδρογόνου παράγονται σήμερα από χημική επεξεργασία του μεθανίου και του ορυκτού άνθρακα, μια ενεργοβόρο διαδικασία που απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα η Ευρώπη και άλλες χώρες προωθούν το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται από ηλεκτρόλυση του νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν τώρα ότι το υψηλό κόστος και η έλλειψη ζήτησης για πράσινο υδρογόνο κα...