Οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ταϊλάνδη και Καμπότζη στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους, σημερινούς επίσημους απολογισμούς των θυμάτων, ενώ η Πνομ Πεν απαίτησε από την Μπανγκόκ «άμεση κατάπαυση του πυρός».
Η διένεξη για την κυριαρχία σε παραμεθόριες περιοχές, που διαρκεί δεκαετίες, εκτραχύνθηκε την Πέμπτη σε μάχες με την εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, στοιχείων του πυροβολικού και χερσαίων δυνάμεων –στο χειρότερο επίπεδο βίας των τελευταίων δεκαετιών, χειρότερο κι από αυτό του 2011– εξωθώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών χθες.
Σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης ανακοίνωσε πως 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 71 τραυματίστηκαν στην καμποτζιανή πλευρά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο ταϊλανδικός στρατός δήλωσε από δικής του πλευράς ότι σκοτώθηκαν πέντε στρατιωτικοί χθες Παρασκευή, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων στους 20 νεκρούς στην πλευρά της Ταϊλάνδης — 14 πολίτες και έξι στρατιωτικούς.
Πλέον ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε αυτόν της προηγούμενης σειράς συγκρούσεων των δυο κρατών, από το 2008 ως το 2011 (28 νεκροί).
Πάνω από 170.000 οι εκτοπισμένοι και στις δύο πλευρές Οι δυο πλευρές μίλησαν για νέες εχθροπραξίες περί τις 05:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας).
Η Πνομ Πεν κατηγόρησε τις ταϊλανδικές ένοπλες δυνάμεις ότι έπληξαν με «πέντε οβίδες βαρέος πυροβολικού» τοποθεσίες στην παραμεθόρια επαρχία Πορσάτ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Οι συγκρούσεις ανάγκασαν να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα πάνω από 138.000 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη και άλλους 35.000 και πλέον στην Καμπότζη.
Πριν από τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, η Ταϊλάνδη δεν απέκλεισε να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις, με πιθανή μεσολαβήτρια τη Μαλαισίαgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Μετά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων...