Η υπερνοημοσύνη έρχεται, η οικονομία αλλάζει Ημερομηνία:
Σήμερα 27/7/2025, 09:36 - Εμφανίσεις: 15
Φέτος συνέβη κάτι πρωτοφανές: τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI (ανεπίσημη συμμετοχή) και της Google DeepMind, όχι κάποιας μορφή υπερνοημοσύνη, συμμετείχαν στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, καταφέρνοντας να διαγωνιστούν και να λύσουν τα ίδια προβλήματα με τους ανθρώπους διαγωνιζόμενους.
Τα μοντέλα συμμετείχαν αλλά οι άνθρωποι κέρδισαν τις διακρίσεις.
Πάντως, η είδηση δεν είναι αυτή.
Η είδηση είναι ότι αυτές οι συμμετοχές έρχονται 18 χρόνια πιο νωρίς από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί το 2021, στοιχείο που δείχνει τη ραγδαία εξέλιξη των ικανοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τα μοντέλα γίνονται όλο και μεγαλύτερα, ωθούμενα από έναν «αγώνα εξοπλισμών» μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, οι οποίες αναμένουν ότι ο νικητής θα λάβει τα πάντα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Meta Platforms του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που έφτασε να διαθέσει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για να προσελκύσει έναν και μόνο διακεκριμένο μηχανικό της Apple, ώστε να στελεχώσει το νέο τμήμα με την ονομασία «Υπερνοημοσύνη» της εταιρείας.
Η Meta προσέλαβε τον Ρουομίνγκ Πανγκ, ο οποίος διηύθυνε την ομάδα μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Apple, με πακέτο αμοιβών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για μια περίοδο αρκετών χρόνων, σύμφωνα με το Bloomberg.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η Apple δεν προσπάθησε καν να προχωρήσει σε αντιπροσφορά, καθώς υπερβαίνει κατά πολύ τις αμοιβές της εταιρείας για διευθυντικές θέσεις, πλην του διευθύνοντος συμβούλου Τιμ Κουκ. Αυτό το πακέτο αμοιβών ωστόσο είναι σύμφωνο με άλλες σημαντικές προσλήψεις για τη νέα ομάδα της Meta, η οποία επικεντρώνεται στην κατασκευή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να ολοκληρώνουν εργασίες το ίδιο καλά ή καλύτερα από τους ανθρώπους Όμως ανταγωνισμός υπάρχει και σε επίπεδο κρατών, κυρίως μεταξύ Κίνας και Αμερικής.
Ειδικά η τελευταία φαίνεται να φοβάται ότι θα υπσοτεί μια συστημική ήττα αν καταλήξει στη δεύτερη θέση αυτής της κούρσας.
Όπως σημειώνει ο Economist, μέχρι το 2027 θα είναι δ...