Ο προϋπολογισμός της ΕΕ υπονομεύει το περιβάλλον – Φόβοι ότι τα «πράσινα» κεφάλαια θα πάνε στη βιομηχανία Ημερομηνία:
Σήμερα 27/7/2025, 10:28 - Εμφανίσεις: 13
Λίγες ημέρες από τότε που παρουσιάστηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνεται ο φόβος ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι του μπλοκ τίθενται στο περιθώριο.
Ο λόγος είναι ότι η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας δεν περιλαμβάνεται πλέον σε οριοθετημένους τομείς στον προϋπολογισμό.
Και κατά συνέπεια υπάρχει κίνδυνος τα «πράσινα» κεφάλαια να διοχετευθούν στη βιομηχανία.
Η Κομισιόν αντιμετωπίζει την προστασία του περιβάλλοντος ως οριζόντιο ζήτημα και όχι ως αυτόνομη χρηματοδοτική προτεραιότητα Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ, ύψους 1,8 τρισ.
ευρώ, έχει ήδη επιφέρει σφοδρές αντιδράσεις και για άλλους λόγους.
Τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.
Η δομή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στις 16 Ιουλίου, αλλάζει σημαντικά, τόσο όσον αφορά την πολιτική συνοχής και την ΚΑΠ, όσο και αναφορικά με τις προτεραιότητες που δίνονται στην άμυνα και τη βιομηχανική ανάπτυξη.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Όπως επισημαίνει το POLITICO, στο νέο σχέδιο, οι στόχοι για την προστασία της βιοποικιλότητας δεν προβλέπεται να έχουν καμία ειδική χρηματοδότηση.
Για να μπορέσουν να εκπληρωθούν, θα πρέπει να ανταγωνιστούν τους άλλους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.
Δηλαδή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ασφάλεια των υδάτων, τη κυκλική οικονομία και τη ρύπανση.
Οι βιομηχανικές προτεραιότητες Ο κίνδυνος είναι στο green washing.
Δηλαδή να παρουσιαστούν βιομηχανικές επενδύσεις ως «πράσινες» και επείγουσες και τα πραγματικά περιβαλλοντικά προγράμματα να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση, όπως επισημαίνει το WWF.
Και, όπως συνέβη και με τη συνοχή, που στο σχέδιο προϋπολογισμού συγχωνεύεται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα προγράμματα για τη βιοποικιλότητα (Πρόγραμμα LIFE) συγχωνεύθηκαν σε ένα κεφάλαιο-στόχο υπό τον γενικό τίτλο «Περιβάλλον και Κλίμα».
Η ΕΕ αντιμετωπίζει ήδη ένα εκτιμώμενο ετήσιο κενό χρηματοδότησης για τη βιοποικιλότητα ύψους 37 δισεκατο...