Η ΕΕ αμφισβητεί το αλάθητο του CAS Ημερομηνία:
1/8/2025, 17:20 - Εμφανίσεις: 19
Σε μια ιστορική απόφαση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη διεθνή αθλητική διαιτησία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε ότι οι αποφάσεις του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) δεν μπορούν να θεωρούνται τελεσίδικες και απαραβίαστες, εφόσον θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που κατοχυρώνονται από το δίκαιο της ΕΕ.
Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο ώστε οι εθνικές δικαστικές αρχές να μπορούν να ασκούν ουσιαστικό έλεγχο στις διαιτητικές αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τους αθλητές και τα σωματεία.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2015, όταν ο βελγικός σύλλογος RFC Seraing τιμωρήθηκε από τη FIFA επειδή είχε συνάψει συμφωνίες με εταιρεία επενδύσεων για την εκχώρηση δικαιωμάτων σε ποδοσφαιριστές (γνωστές ως TPO – third party ownership).
Το CAS επικύρωσε τις κυρώσεις, και το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, που εδρεύει σε χώρα εκτός ΕΕ, απέρριψε την προσφυγή του συλλόγου.
Οι βελγικές δικαστικές αρχές, με βάση την έννοια της «δεδικασμένης», αρνήθηκαν να επανεξετάσουν την ιστορία.
Η απόφαση του ΔΕΕ ήταν σαφής: το CAS, μολονότι λειτουργεί ως το ανώτατο διαιτητικό όργανο στον αθλητισμό, δεν θα μπορούσε να αποκλείει τον έλεγχο από τα δικαστήρια των κρατών μελών της ΕΕ, όταν αυτός είναι απαραίτητος για την προστασία των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων.
Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι, εφόσον οι αθλητικές διαιτησίες επιβάλλονται μονομερώς από διεθνείς οργανισμούς, όπως η FIFA, χωρίς τη δυνατότητα ελεύθερης συναίνεσης, οι αθλητές και οι σύλλογοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικό και αποτελεσματικό δικαστικό έλεγχο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Το Δικαστήριο τόνισε ότι ακόμα και αν το πλαίσιο της διαιτησίας επιδέχεται ειδικούς περιορισμούς, αυτοί δεν μπορούν να οδηγούν σε πλήρη αποστέρηση της δικαστικής προστασίας.
Οι αποφάσεις του TAS πρέπει να είναι προσβάσιμες στον έλεγχο των εθνικών δικαστηρίων, ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να παραμερίζουν εθνικές ή αθλητικές διατάξεις που εμποδίζουν μια τέτοια προσφυγή.