Η Γερμανία σε κρίσιμο σταυροδρόμι: H AfD, το «τείχος προστασίας» και η «σπαζοκεφαλιά» του Φρίντριχ Μερτς Ημερομηνία:
Σήμερα 23/10/2025, 06:04 - Εμφανίσεις: 21
Πέντε ομόσπονδα κρατίδια στη Γερμανία θα οδηγηθούν στις κάλπες μέσα στο 2026, σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος.
Σε εθνικό επίπεδο, η μία δημοσκόπηση έπειτα από την άλλη δείχνει την AfD να πλησιάζει ή και να ξεπερνά τη «Χριστιανική Ένωση» -που συναπαρτίζουν οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και το «αδελφό» κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Προσώρας η AfD κυμαίνεται δημοσκοπικά μεταξύ 25-27% πανεθνικά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Στα ανατολικά κρατίδια Σαξονία-Άνχαλτ και Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όπου θα πραγματοποιηθούν του χρόνου εκλογές, αγγίζει το 40%, αποτελώντας μακράν την πρώτη πολιτική δύναμη.
Τα ποσοστά αυτά αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβερνώσα κεντροδεξιά του CDU του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς και για τον ίδιο προσωπικά.
Βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη εξίσωση, σε μια κρίσιμη δοκιμασία ηγεσίας: πώς θα διατηρήσει την ταυτότητα του CDU, χωρίς να χάσει τους ψηφοφόρους που γοητεύονται από τη ρητορική της AfD, πλέον αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Κομβικό, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου του προεδρείου του CDU, εν μέσω εσωκομματικής κριτικής, πολιτικής αμφισημίας και διχόνοιας.
Με το πέρας της, ο Μερτς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.
«Δεν μας χωρίζουν μόνο λεπτομέρειες», «η AfD θέλει μια εντελώς διαφορετική χώρα», λέει τώρα όψιμα ο Γερμανός καγκελάριος.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Χωρίς ουσιαστικά να παρουσιάσει νέα στρατηγική κατά της γερμανικής ακροδεξιάς, την κατονόμασε «βασική αντίπαλο» της κεντροδεξιάς παράταξής του.
Υπογράμμισε ότι σκοπεύει να αντιπαρατεθεί στη ρητορική απαισιοδοξίας της AfD με ένα πιο θετικό, ενωτικό αφήγημα, αλλά και με πράξεις.
Πέταξε ωστόσο το «μπαλάκι» της ευθύνης και στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, επισημαίνοντας ...