ΟΗΕ: Η ισραηλινή βία κατά των αγροτών στην συγκομιδή ελιάς στη Δυτική Όχθη «θέτει σε κίνδυνο τον παλαιστινιακό τρόπο ζωής» Ημερομηνία:
1/11/2025, 21:44 - Εμφανίσεις: 11
Ισραηλινοί έποικοι κάνουν όλο και περισσότερες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η φετινή συγκομιδή ελιάς πρόκειται να είναι η πιο βίαιη της τελευταίας δεκαετίας.
Το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa δήλωσε το Σάββατο Μπέιτα και Χουγουάρα κοντά στη βόρεια πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, και στο Σίντζιλ, μια πόλη κοντά στην Ραμάλα.
Παράλληλα, τρεις Παλαιστίνιοι αγρότες υπέστησαν τραυματισμό επίσης στο αλ Μανίγια, νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ, όταν Ισραηλινοί έποικοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους ενώ μάζευαν τις ελιές τους, σύμφωνα με το Al Jazeera.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η βία στη Δυτική Όχθη Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν υποστεί μια έξαρση επιθέσεων από εποίκους και στρατιωτικούς από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα το 2023.
Πάντως, η φετινή περίοδος συγκομιδής ελιάς, που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, έχει φέρει μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των βίαιων περιστατικών.
Ένας Ισραηλινός έποικος κάνει χειρονομίες καθώς διαπληκτίζεται με έναν Παλαιστίνιο αγρότη στη διάρκεια της συγκομιδής ελιάς στο Σιλουάντ, κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, στις 29 Οκτωβρίου 2025.
REUTERS/Mohammed Torokman Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε το Σάββατο ότι ο Οκτώβριος «είναι έχει μπει σε τροχιά να γίνει ο πιο βίαιος μήνας από τότε που η UNRWA άρχισε να καταγράφει τη βία των εποίκων το 2013».document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); «Η ετήσια συγκομιδή ελιάς είναι η κύρια πηγή διαβίωσης για δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους, με τις ελιές να είναι βαθιά ριζωμένες στην παλαιστινιακή κληρονομιά και ταυτότητα», δήλωσε ο Roland Friedrich, διευθυντής των υποθέσεων της UNRWA στη Δυτική Όχθη, σε μια δήλωση που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); «Οι επιθέσεις κατά της συγκομιδής ελιάς ...