OT FORUM – Λαζαράκου – Παπακωνσταντίνου : Η εποπτεία μέσω AI και το ψηφιακό ευρώ Ημερομηνία:
7/11/2025, 20:00 - Εμφανίσεις: 17
Για τις προκλήσεις της τεχνολογίας στην ελληνική αγορά και την ελληνική οικονομία συνομίλησαν η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο OT FORUM στους δημοσιογράφους Ελένη Στεργίου και Γιώργο Μανέττα.
Ακόμη, αναφορά έγινε και στο ψηφιακό ευρώ, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί στην πραγματική ευρωπαϊκή οικονομία από το 2029.
Από πλευράς τους, η κα Λαζαράκου τόνισε ότι «οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν συνολικά τα δεδομένα στις αγορές», οι οποίες διαφοροποιούνται δραματικά.
Όπως δήλωσε η ίδια, «τα πάντα γίνονται μέσα από το κινητό και καλούμαστε ως επόπτες να το αντιμετωπίσουμε».
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Αναφερόμενη στο θέμα των κρυπτοστοιχείων επισήμανε ότι το «πλαίσιο ήταν αρρύθμιστο μέχρι τώρα» και πλέον έρχεται η Ευρώπη να προχωρήσει σε ρυθμίσεις συναλλαγών.
«Αυτό το οποίο θα πρέπει να δούμε είναι το πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια και σε άλλες χώρες, καθώς υπάρχει παγκοσμιότητα με τις συναλλαγές», συμπλήρωσε.
Από εκεί και πέρα, η ίδια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ΑΙ θα μπορούσε να βοηθήσει τις εποπτικές αρχές, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συμπληρώνοντας πως «έχουμε κάνει ενέργειες για να την ενσωματώσουμε».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου Κατά την κα Λαζαράκου, «στο κομμάτι της τεχνολογίας η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά και στο ΑΙ έχει κάνει πολλά βήματα προόδου για θέματα εφαρμογής», ενώ πρόσθεσε ότι «σε άλλα θέματα η Ευρώπηκαταβάλει προσπάθεια να ανταγωνιστεί τις άλλες μεγάλες αγορές» και πρόσθεσε νε νόημα: «Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι το πώς ακριβώς θα ελεγχθεί το πλαίσιο αυτό στην Ευρώπη», καθώς υπάρχουν παγκόσμιες εταιρείες που εμπλέκονται.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Παράλληλα, η ίδια τόνισε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, σε συνεργασία με την ESMA αλλά και την επιστημονική ομάδα «Αρχιμήδη...