Βολιβία: Ο δεξιός νέος πρόεδρος καταργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης Ημερομηνία:
Σήμερα 21/11/2025, 07:08 - Εμφανίσεις: 13
Ο πρόεδρος της Βολιβίας Ροδρίγο Πας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την κατάργηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού αρχικά γνωστοποίησε πως αντικαθιστά τον αρμόδιο υπουργό, καθώς αποκαλύφθηκε παλαιότερη ποινική καταδίκη του που είχε αποκρύψει (στη φωτογραφία από Patricio Crooker/Office of President-elect Rodrigo Paz via Reuters, ο Ροδρίγο Πας).
Σε δήλωσή του στον Τύπο στην έδρα της κυβέρνησης, ο κ.
Πας θύμισε την προεκλογική υπόσχεσή του να καταργήσει το υπουργείο αυτό, διατεινόμενος ότι προηγούμενες κυβερνήσεις της αριστεράς, στην εξουσία ως την ορκωμοσία του την 8η Νοεμβρίου, είχαν εργαλειοποιήσει τον θεσμό ώστε να επιδίδονται, κατ’ αυτόν, σε κατατρεγμούς της αντιπολίτευσης.
Ο Πας απέλυσε και τον υπουργό που ο ίδιος είχε διορίσει διότι αποκαλύφθηκε πως είχε καταδικαστεί για διαφθοράgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Σήμερα, τηρώ τον λόγο μου (…) το υπουργείο διωγμών τέλειωσε, το υπουργείο αδικίας τέλειωσε, το υπουργείο έκδοσης ετυμηγοριών τέλειωσε», δήλωσε ο κεντροδεξιός νέος πρόεδρος.
Μερικές ώρες πιο νωρίς, δημοσιοποιούσε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο αντικαθιστούσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Φρέντι Βιντοβίκ, που διόρισε πριν δυο εβδομάδες, με τον Χόρχε Φρανς Γκαρσία.
Προχθές το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Αντόνιο Οβιέδο αποκάλυψε πως ο κ.
Βιντοβίκ είχε καταδικαστεί το 2015 να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση και κατά συνέπεια δεν επιτρεπόταν να «ασκεί δημόσιο αξίωμα».document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Εξυπηρετούσε συμφέροντα Ο πρώην υπουργός είχε καταδικαστεί για διαφθορά, επειδή προώθησε συμφέροντα περουβιανού επιχειρηματία, πρώην συμβούλου του πρώην προέδρου του Περού Ογιάντα Ουμάλα.
Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν εξέτισε την ποινή.
Ο κ.
Βιντοβίκ ανέλαβε τα καθήκοντά του την επομένη της ορκωμοσίας του προέδρου Πας.
Πριν ονομαστεί υπουργός Δικαιοσύνης ήταν προσωπικός δικηγόρος του νέου αντιπροέδρου Εντμαν Λάρα.
Ο Ροδρίγο Πας δεν διευκρίνισε αν και ποια καθήκοντα θα ασκήσει ο Χόρχε Φρανς Γκαρ...