Ουκρανία: «Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο» - Εξοργισμένη η ΕΕ για τις βλέψεις Τραμπ στα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια Ημερομηνία:
Σήμερα 22/11/2025, 15:32 - Εμφανίσεις: 7
Εκνευρισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες που για ακόμα μία φορά παραγκωνίζονται από τις ΗΠΑ εν συγκρίσει με την Ουκρανία καθώς το σχέδιο Τραμπ δεν έχει πάρει υπόψιν του τις αντιρρήσεις των ευρωπαίων συμμάχων του Κιέβου αλλά αντιθέτως περιέχει πρόβλεψη για κέρδη της Ουάσιγκτον από τα ρωσικά παγωμένα κεφάλαια που βρίσκονται στην Ευρώπη.
Το τελευταίο φαίνεται να έχει εξοργίσει ιδιαίτερα τους ευρωπαίους αξιωματούχους που βλέπουν ότι ο Τραμπ και το επιτελείο τουκαταβάλει προσπάθεια να επωφεληθεί οικονομικά και να κάνει μπίζνες με κεφάλαια που δεν βρίσκονται στην κατοχή του και αποτελούν εδώ και καιρό μήλο της έριδος στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Εδώ και μήνες αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν χωρίς επιτυχία να βρουν ένα τρόπο για να χρησιμοποιήσουν τα 140 δισ.
ευρώ των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων για να τροφοδοτήσουν τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας που κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα στις αρχές του επόμενου έτους.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η κίνηση αυτή που από μόνη της αντιμετωπίζει πολλές νομικές, οικονομικές και ασφαλιστικές προκλήσεις, βρίσκει το τελευταίο διάστημα εμπόδιο στον δισταγμό του Βελγίου, καθώς η χώρα φυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων, και φοβάται ότι θα δεχτεί αντίποινα από τη Ρωσία εάν τα διαθέσει στην Ε.Ε.
Σκοπός της Ένωσης είναι να τροφοδοτήσει με τα ρωσικά κεφάλαια δάνεια προς την Ουκρανία τα οποία το Κίεβο θα πρέπει να εξωφλήσει μόνο εάν η Ρωσία συμφωνήσει να του καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις μόλις υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
Τι προβλέπει το σχέδιο Τραμπ για τα ρωσικά κεφάλαια Το κείμενο των 28 σημείων του Τραμπ που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ κάνει σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια «αξιοποίησης» για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, με 100 δισ.
να «επενδύονται σε προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση και τις επενδύσεις στην Ουκρανία»document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν το 50% του κέρδους από αυτή τη δραστηριότητα.