Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
6.5 °C 62%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Το φάντασμα της παραίτησης πάνω από το Ελιζέ
Ημερομηνία: 4/1/2026, 08:00 - Εμφανίσεις: 23



Στα σκαλιά του Ελιζέ; Ή σε κάποιο τηλεοπτικό πλατό; Σε «light» εκδοχή ή με πομπώδη σκηνοθεσία; Νύχτα, όπως ο Μισέλ Ροκάρ το 1985, ή μέρα-μεσημέρι; Η παραίτηση στην πολιτική είναι ολόκληρη τέχνη.

Μια ύστατη χειρονομία, αιφνιδιαστική ή μη. Οκτώ χρόνια έπειτα από την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στον γαλλικό προεδρικό θώκο, εν μέσω μιας δεύτερης θητείας που προσκρούει στη μια κρίση έπειτα από την άλλη, ορισμένοι αντίπαλοί του φαντάζονται ήδη από καιρό το σενάριο της αποχώρησής του.

Από τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν μέχρι τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν, με ενδιάμεσο σταθμό τον πρώην πρωθυπουργό του, Εντουάρ Φιλίπ, η ιδέα εδραιώθηκε σταδιακά στη δημόσια συζήτηση έπειτα από την αποτυχημένη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, το καλοκαίρι του 2024. Όπως σχολιάζει η «Libération», μια ριζοσπαστική πρόταση που γεννήθηκε στους κόλπους της Ανυπότακτης Γαλλίας έχει γίνει σχεδόν mainstream.

Η πρόταση μομφής που κατέληξε στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε και έχασε ο Φρανσουά Μπαϊρού, η παραίτηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί, πριν επανέλθει στην πρωθυπουργία… Κάθε πολιτικό επεισόδιο επανατοποθετούσε τον Μακρόν στο στόχαστρο και αναζωπύρωνε το σενάριο της αποχώρησής του.

«Η ιδιαιτερότητα της κατάστασής του μετά το 2022 είναι ότι δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία», παρατηρεί ο Ντενί Μπαρανζέ, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris-Panthéon-Assas.

«Εχουμε έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας που κυβερνάει χωρίς νομιμοποίηση.

Είναι όπως στα κινούμενα σχέδια: οι ήρωες συνεχίζουν να τρέχουν, αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται πάνω από το κενό!».

Το Σύνταγμα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας είχε στόχο να βάλει τέλος στο «καθεστώς των κομμάτων» που κατήγγειλε ο Ντε Γκωλ.

Με ισχυρές εξουσίες, ο πρόεδρος υποτίθεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και εγγυητής των θεσμών, ο διαιτητής του πολιτικού παιχνιδιού.

Οταν αυτό το τελευταίο μπλοκάρει, τα πυρά επιστρέφουν σ’ εκείνον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Odoxa που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, ένα 64% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της παραί...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Κόσμος"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Κόσμος"
ARTICLES
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
· There is a huge difference between someone who loves you and someone who loves the way you make them feel
· What to know about milk
· The borderline narcissistic person
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
6.5 °C 62%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies