Γροιλανδία: Η κυβέρνησή της θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Ρούμπιο με τους Δανούς αξιωματούχους Ημερομηνία:
8/1/2026, 02:28 - Εμφανίσεις: 27
Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας θα συμμετάσχει στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και Δανών αξιωματούχων, που πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που είναι πλέον σαφές ότι η Γροιλανδία έχει τεθεί στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Γροιλανδία πρέπει να γίνει μέρος των ΗΠΑ για λόγους στρατηγικής.
Σήμερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολιν Λίβιτ, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει κυρίως να χρησιμοποιεί τη διπλωματία.
Αλλά και ότι «έχει στη διάθεσή του τις ένοπλες δυνάμεις ο Αρχιστράτηγος» των ΗΠΑ.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Βίβιαν Μότζφελντ, δήλωσε:googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Τίποτα για τη Γροιλανδία χωρίς τη Γροιλανδία.
Ασφαλώς και θα συμμετάσχουμε στη συνάντηση.
Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε συνάντηση».
Η Βίβιαν Μότζφελντ έκανε αυτή τη δήλωση από τότε που ο Αμερικανός ομόλογός της, Μάρκο Ρούμπιο, επιβεβαίωσε τη συνάντηση με Δανούς αξιωματούχους.
Για τη Βίβιαν Μότζφελντ, οι συνομιλίες της προσεχούς εβδομάδας πρέπει να αποτελέσουν την ευκαιρία για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
«Έχουμε πλέον καθιερώσει έναν απευθείας διάλογο με τις ΗΠΑ», δήλωσε στη γροιλανδική εφημερίδα Sermitsiaq.
«Η μεγαλύτερη ελπίδα μου είναι η συνάντηση αυτή να οδηγήσει σε μια εξομάλυνση των σχέσεών μας, η Γροιλανδία χρειάζεται τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Γροιλανδία όσον αφορά την ασφάλεια στην Αρκτική», συμπλήρωσε.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); «Να διαλυθούν οι παρεξηγήσεις» Η συνάντηση με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόκειται να «διαλύσει κάποιες παρεξηγήσεις» μετά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Ο Ράσμουσεν αμφισβητεί το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ ότι η ασφάλεια της Γροιλ...