Γαλλία: Εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Κύπρο στα γαλλικά ΜΜΕ Ημερομηνία:
Σήμερα 3/3/2026, 18:20 - Εμφανίσεις: 22
Εκτενείς είναι οι αναφορές σήμερα, Τρίτη, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Κύπρο, στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία τονίζουν το γεγονός ότι η Γαλλία πρόκειται να αποστείλει αντιπυραυλικά και anti-drone συστήματα, καθώς και μια φρεγάτα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην εφημερίδα Le Monde δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Στην Κύπρο, δυσαρέσκεια εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου έπειτα από επίθεση με drones σε βρετανική βάση στο νησί» και υπότιτλο «Η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι έλαβε από το Λονδίνο τη διαβεβαίωση πως η βάση του Ακρωτηρίου δεν θα χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αεροπορία.
Η Ελλάδα αποστέλλει στη Λευκωσία δύο φρεγάτες, εκ των οποίων η μία είναι εξοπλισμένη με σύστημα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και δύο μαχητικά αεροπλάνα F-16».
Αφού δίδεται το ιστορικό του περιστατικού, επισημαίνεται ότι το «τραύμα» στην Κύπρο δεν οφείλεται μόνο σε αυτή την απρόβλεπτη επίθεση – την πρώτη εναντίον κράτους-μέλους της ΕΕ από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνεται – αλλά και στο αίσθημα ότι ετέθη σε κίνδυνο από μια συμμαχική χώρα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) «Οι κυπριακές αρχές δηλώνουν ότι επέμειναν προς το Ηνωμένο Βασίλειο πως οι στρατιωτικές βάσεις θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς», αναφέρεται στο άρθρο και προστίθεται ότι «η βάση αποτέλεσε στόχο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών λίγες ώρες από τότε που ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε ότι είχε εξουσιοδοτήσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βρετανικές βάσεις εναντίον του Ιράν».
Συνεχίζοντας, η Monde τονίζει ότι η αντίδραση της Αθήνας υπήρξε άμεση και πως ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την Δευτέρα την αποστολή στη Λευκωσία δύο φρεγατών, εκ των οποίων η μία διαθέτει σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16.