Η αντίστροφη μέτρηση για τη φορολόγηση των crypto στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί.
Το σχέδιο είναι στα χέρια του οικονομικού επιτελείου, ο βασικός συντελεστής προσανατολίζεται στο 15%, αλλά η νομοθετική ρύθμιση δεν έχει ακόμα φτάσει στη Βουλή.
Στο τραπέζι είναι η δυνατότητα δήλωσης υπεραξιών που έχουν διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη πενταετίαΗ εκκρεμότητα αποκτά πλέον μεγαλύτερη σημασία, καθώς η Ελλάδα κινείται με δύο διαφορετικές ταχύτητες.
Εξακολουθεί να μην διαθέτει ολοκληρωμένο φορολογικό καθεστώς για τα κέρδη από crypto, την ώρα που η ευρωπαϊκή νομοθεσία δημιουργεί ήδη ένα σύστημα μέσω του οποίου οι συναλλαγές θα γίνονται σταδιακά ορατές στις φορολογικές αρχές.
Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και έχει παραδώσει την εισήγησή της στην πολιτική ηγεσία.
Ο προγραμματισμός που έχει γίνει γνωστός προβλέπει φορολόγηση της υπεραξίας από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων με συντελεστή έως 15%, δηλαδή επί της θετικής διαφοράς μεταξύ τιμής κτήσης και πώλησης.
Η πενταετία που αλλάζει τα δεδομένα Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του ελληνικού σχεδίου δεν αφορά μόνο τις συναλλαγές που θα γίνουν έπειτα από την ψήφιση του νόμου.
Στο τραπέζι είναι η δυνατότητα δήλωσης υπεραξιών που έχουν διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη πενταετία.
Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν αποκομίσει κέρδη από crypto θα μπορούν να τα εμφανίσουν στην Εφορία, να φορολογηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν νόμιμα τα σχετικά ποσά για την κάλυψη τεκμηρίων.
Υπάρχει όμως μια κρίσιμη προϋπόθεση.
Η καταβολή του φόρου δεν θα αποτελεί από μόνη της «διαβατήριο» νομιμοποίησης των κεφαλαίων.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει να θα μπορούσε να αποδείξει τόσο την πηγή των χρημάτων με τα οποία πραγματοποιήθηκε η αρχική επένδυση όσο και τη διαδρομή των συναλλαγών που οδήγησε στην υπεραξία.
Η φορολογική διοίκηση θα μπορεί έτσι να ελέγχει εάν τα αρχικά κεφάλαια δικαιολογούνται απ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































