ΚΑΙΡΟΣ · LIVE17.2°CΣχεδόν αίθριος77% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Κόσμος
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Γαλλία: Sentinelle και ειδικές μονάδες πριν τις διαδηλώσεις, ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγορεύσεων

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 1

Γαλλία: Sentinelle και ειδικές μονάδες πριν τις διαδηλώσεις, ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγορεύσεων

Ενόψει των διαδηλώσεων του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου, οι αρχές στη Γαλλία ανεβάζουν το επίπεδο ετοιμότητας, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας. Στον αναπροσαρμοσμένο σχεδιασμό προβλέπονται στρατιωτικές δυνάμεις για τη φύλαξη κρίσιμων σημείων και μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία. Παράλληλα εξετάζεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες ταραχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές, μιλώντας σήμερα (20/10) στην Εθνοσυνέλευση, επιβεβαίωσε ότι θα αναπτυχθούν δυνάμεις της στρατιωτικής επιχείρησης Sentinelle ώστε να φρουρούν σταθερά συγκεκριμένα σημεία. Επιδίωξη είναι να αποδεσμευτούν αστυνομικοί και χωροφύλακες και να στραφούν στη διαχείριση των διαδηλώσεων και σε πιθανά επεισόδια.

«Οι δυνάμεις Sentinelle θα χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας, κυρίως σε αποστολές στατικής φύλαξης», είπε ο Νουνιές.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και ενίσχυση των διαθέσιμων δυνάμεων με ειδικές μονάδες επέμβασης, σε λογική ανάλογη με τα μέτρα των εκτεταμένων ταραχών του Ιουλίου του 2023. Θα κινητοποιηθούν η BRI, η μονάδα έρευνας και επέμβασης της αστυνομίας, η επίλεκτη μονάδα της χωροφυλακής GIGN και η ειδική μονάδα επέμβασης της αστυνομίας RAID.

Στα μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν για βίαια επεισόδια περιλαμβάνονται ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα Centaure και οχήματα εκτόξευσης νερού.

Ο Νουνιές διευκρίνισε ότι ορισμένα από αυτά είχαν ήδη αναπτυχθεί στις διαδηλώσεις της 17ης Οκτωβρίου, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση. «Είχαν κινητοποιηθεί το περασμένο Σάββατο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο», ανέφερε.

Σε ανάρτηση του λογαριασμού AlertesInfos, με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2026, μεταφέρεται δήλωση του Λοράν Νουνιές ότι στρατιωτικοί της επιχείρησης Sentinelle θα αναπτυχθούν το Σάββατο για την ασφάλεια σταθερών σημείων. Στην ίδια αναφορά ο υπουργός Εσωτερικών υπόσχεται ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας και εξετάζει την απαγόρευση ορισμένων διαδηλώσεων, δηλωμένων ή μη.

Ο Λεκορνί μιλά για στατικές δυνάμεις και σχέδιο εξέγερσης

Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί προανήγγειλε μαζική κινητοποίηση της αστυνομίας για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Τη βία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου την απέδωσε σε ομάδες της άκρας Αριστεράς, οι οποίες, όπως υποστήριξε, είχαν οργανώσει σχέδιο εξέγερσης.

Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, αναγνώρισε ότι ο αστυνομικός σχεδιασμός στις προηγούμενες κινητοποιήσεις αποδείχθηκε ανεπαρκής. Οι δυνάμεις ασφαλείας, είπε, ήταν «υπερβολικά στατικές και όχι αρκετά ευέλικτες».

«Η αστυνομική κινητοποίηση θα είναι μαζική», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατών (MoDem), Μαρκ Φενό. Συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τις κατά τόπους διοικητικές αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των νέων κινητοποιήσεων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι σε ορισμένες περιοχές υπήρξε οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης από ομάδες της άκρας Αριστεράς. Έκανε λόγο για «σχεδιασμό, σε ορισμένα σημεία, ενός εξεγερσιακού σχεδίου που οργανώθηκε από μικρές ομάδες της άκρας και της εξτρεμιστικής Αριστεράς».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε βίαιες ομάδες να απειλήσουν κυβερνητικά κτίρια και θεσμούς της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε στασιαστικές ομάδες που επιχειρούν να κινηθούν εναντίον του Μεγάρου των Ηλυσίων ή του Ματινιόν», τόνισε, αναφερόμενος στην έδρα της γαλλικής προεδρίας και στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού.

Στην ίδια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης ο Λεκορνί απάντησε και σε καταγγελίες για ενδεχόμενη συλλογή πολιτικών πληροφοριών από την αστυνομία. Οι ισχυρισμοί είχαν δημοσιοποιηθεί από τον ιστότοπο Mediapart και αναπαράχθηκαν από την Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise, LFI), προκαλώντας νέα αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες για πολιτική παρακολούθηση από την αστυνομία. «Αυτό είναι ψευδές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση να μπορεί να δώσει τέτοιου είδους εντολές».

Απαγόρευση συγκεντρώσεων και για δηλωμένες κινητοποιήσεις

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, ακόμη και όταν έχουν δηλωθεί επισήμως στις αρμόδιες αρχές.

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση αδήλωτων συγκεντρώσεων για τις οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Το ίδιο ενδεχόμενο αφορά και δηλωμένες συγκεντρώσεις, εφόσον οι διοργανωτές ή τα μέτρα περιφρούρησης δεν δίνουν επαρκείς εγγυήσεις για ομαλή διεξαγωγή.

Δημοσίευμα της Journal du Dimanche αναφέρει ότι ο Νουνιές έχει ήδη στείλει οδηγίες στους νομάρχες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προβλέπει ο νόμος και να απαγορεύουν συγκεντρώσεις που ενδέχεται να διαταράξουν τη δημόσια τάξη. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να λαμβάνονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies