Απλά, τυποποιημένα και προσαρμοσμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις ζήτησε ξανά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Τα εργαλεία αυτά, όπως ανέφερε, δεν πρέπει να συνοδεύονται από δυσανάλογο διοικητικό κόστος, σύνθετα επιχειρηματικά σχέδια και πολλαπλές διαδικασίες έγκρισης.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι μόλις το 3%-5% των μικρών επιχειρήσεων δηλώνει πως έχει λάβει χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού. Βασική πηγή χρηματοδότησής τους παραμένουν τα ίδια κεφάλαια.
Ο κ. Καββαθάς σημείωσε ακόμη ότι λιγότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό ή ψηφιακές τεχνολογίες. Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο.
Στο επίκεντρο οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων
Χρηματοδότηση, καινοτομία, ψηφιακός μετασχηματισμός και βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συζητήθηκαν στο 5ο Φοιτητικό Συνέδριο. Έφερε τον τίτλο «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Οι προκλήσεις της βιωσιμότητας και των νέων τεχνολογιών» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας και της ΓΣΕΒΕΕ.
Οι εκδηλώσεις έγιναν από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2026, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας. Η ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1926 και σήμερα έχει στη δύναμή της 19 σωματεία. Είναι η έκτη παλαιότερη στη χώρα.
Η κεντρική επετειακή εκδήλωση έγινε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Εκεί παρουσιάστηκαν η ιστορική διαδρομή της ΟΕΒΕΣ από το 1926 έως το 2026, φωτογραφίες, τεκμήρια και κειμήλια από την επαγγελματική ιστορία της Μεσσηνίας, μαζί με τη νέα ταυτότητα της ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, μίλησε για την πορεία των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων μέσα στις δεκαετίες. Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι τα προβλήματα του εμπορίου το 2026 παραμένουν τα ίδια με εκείνα του 1926, όταν ιδρύθηκε η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας.

































