ΚΑΙΡΟΣ · LIVE13.3°CΤοπικά νέφη93% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Αυξήσεις μισθών και χαμηλότερες εισφορές το 2027

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Αυξήσεις μισθών και χαμηλότερες εισφορές το 2027

Με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αποσαφηνίστηκε ποιες αυξήσεις θα δοθούν στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2027.

Το πλαίσιο για τις αποδοχές εκατομμυρίων εργαζομένων περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των τριετιών και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι αλλαγές αφορούν κατά κύριο λόγο όσους λαμβάνουν τις κατώτατες αποδοχές, χωρίς να αποκλείονται διαφορές ανάλογα με την προϋπηρεσία, τις τρέχουσες αποδοχές και τη φορολογική επιβάρυνση. Από την 1η Απριλίου 2027 ο κατώτατος μισθός προβλέπεται να φτάσει τα 960 ευρώ μικτά, από 920 ευρώ σήμερα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2028 ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ μικτά.

Η καθαρή μηνιαία αύξηση υπολογίζεται έτσι σε περίπου 38 ευρώ. Το όφελος, ωστόσο, δεν θα είναι ενιαίο. Σε κάποιους εργαζομένους η αύξηση θα προκύψει μόνο από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ενώ σε όσους συμπληρώνουν αναγνωριζόμενη τριετία θα προστεθεί και η σχετική προσαύξηση.

Ταυτόχρονα, η μείωση των εισφορών που επιβαρύνουν τον εργαζόμενο θα περιορίσει τις κρατήσεις και θα ενισχύσει, σε μικρότερο βαθμό, τις καθαρές αποδοχές. Η αναπροσαρμογή του κατώτατου το 2027 αγγίζει και τις αμοιβές που συνδέονται με αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας, την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και ορισμένες αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης.

Μέσω της σύνδεσης των βασικών αποδοχών του εργαζομένου με τον κατώτατο μισθό, η αύξηση αναμένεται να επηρεάσει και το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Τον Απρίλιο του 2027, την ίδια περίοδο, θα εφαρμοστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα προέλθει αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν ισόποση αύξηση των αμοιβών τους. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου φθάνει τα 163 εκατομμύρια ευρώ για το 2027 και τα 218 εκατομμύρια ευρώ για το 2028. Μετά τη μείωση, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν υποχωρήσει από 40,56% το 2019 σε 34,66% το 2027, δηλαδή κατά 5,9 μονάδες. Οι εισφορές του εργαζομένου θα έχουν μειωθεί από 15,75% σε 12,87% και του εργοδότη από 24,81% σε 21,79%.

Τον Ιανουάριο του 2028 προβλέπεται νέα αύξηση των κατώτατων αμοιβών, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ. Από το 2028 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του κατώτατου μισθού και προγραμματίζεται νέος μηχανισμός καθορισμού του, με στενότερη σύνδεση με αντικειμενικούς οικονομικούς δείκτες.

Στο Δημόσιο

Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού αγγίζουν και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αφού από το 2025 η ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου συνδέεται με το ενιαίο μισθολόγιο. Η μεταβολή καλύπτει τόσο τους νεοδιόριστους όσο και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ το ύψος της αύξησης εξαρτάται από τις σχετικές ρυθμίσεις.

Στο Δημόσιο η αύξηση αναμένεται στα 40 έως 50 ευρώ ανά μισθολογικό κλιμάκιο. Παράλληλα, από τον Δεκέμβριο του 2027 θα καταβληθεί επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ μικτά σε περίπου 720.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου. Το εκτιμώμενο καθαρό ποσό κυμαίνεται από 257 έως 389 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια υπηρεσίας, το εισόδημα και τα προστατευόμενα τέκνα.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies