Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι άρχισε «επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ύστερα από επίθεση με πέντε Ισραηλινούς τραυματίες.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στρατιωτικοί βρίσκονται αυτή την ώρα σε σπίτια τρομοκρατών και άλλων υπόπτων. Οι ενέργειες γίνονται στη Χεβρώνα, κοντά στο σημείο της επίθεσης, σε περιοχή που «έχει αποκλειστεί», καθώς και σε «άλλους τομείς» του παλαιστινιακού εδάφους.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον στρατό να ετοιμαστεί για «τον πλήρη αποκλεισμό» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι αποτράπηκε «μεγάλης κλίμακας επίθεση». Διευκρίνισε ότι δόθηκε εντολή για αποκλεισμό της Χεβρώνας και για προετοιμασίες ώστε μέσα στην ημέρα να επιβληθεί «πλήρης αποκλεισμός» στη Δυτική Όχθη.
Σε ανάρτησή του στο Χ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μόλις ολοκλήρωσε αποτίμηση ασφαλείας με τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των IDF, τον διευθυντή της ISA, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας και τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των IDF.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, φαίνεται ότι τρομοκράτες της Χαμάς σχεδίαζαν μεγάλη επίθεση με στόχο τη δολοφονία αθώων πολιτών, κάτι που προκύπτει από τις μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών που εντοπίστηκαν. Οι στρατιώτες απέτρεψαν την επίθεση με θάρρος και αποφασιστικότητα. Ο Νετανιάχου τους επαίνεσε για τη δράση τους και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Ανέφερε επίσης ότι έδωσε εντολή στις IDF και στις δυνάμεις ασφαλείας να αποκλείσουν αμέσως την πόλη της Χεβρώνας και να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις που προέρχονται από την Ιουδαία και τη Σαμάρεια.
Οι δυνάμεις, όπως έγραψε, επιχειρούν με ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και προχωρούν σε εκτεταμένα κύματα συλλήψεων.
Δήλωσε ότι θα καταδιώξουν τους τρομοκράτες της Χαμάς και όσους τους έστειλαν, όπου κι αν βρίσκονται και ανά πάσα στιγμή.
Στην ανάρτηση περιλαμβάνεται και η φράση «Δεν έχετε πού να κρυφτείτε».
Η δημοσίευση έγινε από τον λογαριασμό Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) στις 23 Οκτωβρίου 2026.
Οι δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε τους δύο Παλαιστίνιους δράστες. Η επίθεση σημειώθηκε στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και τραυμάτισε πέντε ανθρώπους, από τους οποίους οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom (Κόκκινο Αστέρι του Δαβίδ).
Οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν στο AFP ότι όλοι οι τραυματίες είναι Ισραηλινοί ηλικίας περίπου 20 ετών. Δεν διευκρίνισαν αν πρόκειται για στρατιωτικούς.
Ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου έγινε η επίθεση στη Δυτική Όχθη.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το χτύπημα έγινε λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, μέσα σε κλίμα οξυμένης έντασης στη Δυτική Όχθη. Η περιοχή καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 και έκτοτε παραμένει υπό την κατοχή του.
Σήμερα το πρωί δύο δράστες με μαύρα ρούχα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών στη Χεβρώνα. Ο ένας κρατούσε πιστόλι και ο άλλος τουφέκι εφόδου. Στη συνέχεια έπεσαν νεκροί, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.
Τα πυρά ανταλλάχθηκαν για περίπου 20 λεπτά, κατά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε σημείο ελέγχου του στρατού, σε μεγάλο σταυροδρόμι βόρεια της Χεβρώνας, της μεγαλύτερης πόλης της Δυτικής Όχθης. Η πόλη χωρίζεται σε δύο τομείς: τον έναν ελέγχουν οι παλαιστινιακές αρχές και τον άλλον, όπου ζουν έποικοι, ο ισραηλινός στρατός.
Ο Μπεν Γκβιρ ζήτησε διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής
Ο Νετανιάχου έχει ζητήσει να αναβληθούν όλες οι προεκλογικές εκδηλώσεις του Λικούντ, του κόμματός του, που είχαν οριστεί για σήμερα.
Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, ζήτησε «να διαλυθεί» η Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο ακροδεξιός υπουργός τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι να υπάρξει μια 7η Οκτωβρίου στη Δυτική Όχθη, γιατί εκεί θα ξεσπάσει ο επόμενος πόλεμος.
Πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να διαλυθεί και να αποστρατιωτικοποιηθεί.
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ, έδωσε εντολή να καταστραφούν παλαιστινιακά κτίρια κοντά στο σημείο της επίθεσης στη Χεβρώνα, σύμφωνα με το Κανάλι 12.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.
Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς χαρακτήρισε την επίθεση «ηρωική επιχείρηση», χωρίς να αναλάβει την ευθύνη.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως θα αναζητήσει κάθε μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης «παντού και ανά πάσα στιγμή».

































