Την Τρίτη οι Ισραηλινοί κατεβαίνουν στις κάλπες, την ώρα που παραμένουν ανοιχτά μέτωπα πολέμου στη Γάζα, στον Λίβανο και στο Ιράν. Στις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος η δημοφιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει σημειώσει απότομη πτώση. Τον συνασπισμό των κομμάτων που τον στηρίζει, πάντως, δεν τον χωρίζει μεγάλη απόσταση από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
Στην αναμέτρηση μετέχουν πολλά κόμματα, που μετά την ψηφοφορία θα επιδιώξουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Έχουν ήδη σχηματιστεί δύο στρατόπεδα, της κυβέρνησης Νετανιάχου και της αντιπολίτευσης, και τα δύο διεκδικούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η συγκρότηση κυβέρνησης μοιάζει δύσκολη. Και οι δύο συνασπισμοί μένουν μακριά από τις 61 έδρες που απαιτούνται στο κοινοβούλιο.
Τα δύο αραβικά κόμματα θα μπορούσαν, με τις έδρες τους, να κρίνουν την έκβαση. Δείχνουν όμως να μένουν εκτός, επειδή όλοι οι υπόλοιποι σχηματισμοί αρνούνται να συνεργαστούν μαζί τους.
Αν οι συσχετισμοί δεν επιτρέψουν να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να συνεχίσει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για αρκετούς μήνες. Το Ισραήλ, τότε, θα περάσει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Ο Γκάντι Άιζενκοτ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ταχθεί δημόσια και κατ' επανάληψη υπέρ του Νετανιάχου. Η εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ γίνεται έτσι και προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο.
Η αναμέτρηση συγκαταλέγεται στις κρισιμότερες της ισραηλινής ιστορίας από την ίδρυση του κράτους, το 1948. Τα κόμματα που κατεβαίνουν δεν διαφοροποιούνται, εντούτοις, ουσιαστικά στην πολιτική τους για το παλαιστινιακό και στις σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Κανένας από τους βασικούς υποψηφίους δεν έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, κατά την τριετία αυτή, την ανάγκη εξάπλωσης της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας στη Γάζα. Δεν έχει αμφισβητήσει ούτε τους πολέμους που ακολούθησαν, μαζί και τον πόλεμο κατά του Ιράν.
Πού στέκονται τα κόμματα στο παλαιστινιακό
Οι περισσότεροι που διεκδικούν την πρωθυπουργία, επιπλέον, δεν έχουν καταθέσει κανένα σχέδιο για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών. Όπως και ο Νετανιάχου, δείχνουν να την απορρίπτουν.
Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει πει, χαρακτηριστικά: «Θα υλοποιήσουμε την υπόσχεσή μας ότι δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος· αυτός ο τόπος ανήκει σε εμάς».
Ο Σμότριχ και ο Μπεν Γκβιρ, ακροδεξιοί σύμμαχοι του Νετανιάχου, κατεβαίνουν με δικούς τους σχηματισμούς. Έχουν αφήσει πίσω τους, εδώ και καιρό, τα όποια προσχήματα και πιέζουν ανοιχτά να συνεχιστεί η εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων.
Από το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Γιασάρ», ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει τοποθετηθεί ως εξής:
«Η θέση μου στο Παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει σταθερή: Η αρχή των δύο κρατών για δύο λαούς είναι λάθος».
Ο Γιαΐρ Γκολάν ηγείται του κόμματος «Οι Δημοκρατικοί», που προέκυψε από τα απομεινάρια του ιστορικού Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε παρακμή, και του μικρότερου αριστερού κόμματος «Μερέτζ» (Meretz). Έχει μιλήσει με μεγαλύτερη μετριοπάθεια, στέλνει όμως τη λύση των δύο κρατών σε ένα μέλλον που δεν προσδιορίζει:
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ισραηλινή κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση τραύματος από την 7η Οκτωβρίου. Είναι αδύνατο να γίνει ένα τεράστιο, σχεδόν εξωπραγματικό άλμα από την τρέχουσα κατάσταση σε μια λύση δύο κρατών. Δεν αρκεί να επιστρέψουμε σε παλαιές συνταγές· οφείλουμε να προσαρμόσουμε τα σχέδια, τις ιδέες και τις αντιλήψεις μας. Η δική μου προσέγγιση αφορά τον διαχωρισμό σε πολιτικό επίπεδο, διατηρώντας παράλληλα την ευθύνη για την ασφάλεια».
Αναμέτρηση με το βλέμμα στο εσωτερικό
Την προεκλογική περίοδο σημαδεύει η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, το βλέμμα όμως στρέφεται προς τα μέσα. Οι διαφωνίες αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ και το πώς οι ψηφοφόροι σκέφτονται τον χαρακτήρα που θέλουν να έχει η χώρα στο μέλλον.
Το δίλημμα τοποθετείται ανάμεσα στην ακροδεξιά κυβέρνηση του εν ενεργεία πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και στο μέλλον που προβάλλει ο ανομοιογενής συνασπισμός των αντιπάλων του.
Ο συνασπισμός αυτός δεσμεύεται για ατζέντα σε γενικές γραμμές παρεμφερή, μέσα όμως στο νομικό πλαίσιο και χωρίς τα πιο ακραία στοιχεία από τα οποία αποτελείται η σημερινή κυβερνητική συμμαχία.
Βασικοί άξονες της αντιπαράθεσης είναι τα ζητήματα ασφαλείας, ο καταλογισμός ευθυνών για την 7η Οκτωβρίου, η δικαστική μεταρρύθμιση του Νετανιάχου και η τοποθέτηση των κομμάτων απέναντι στους υπερορθόδοξους Εβραίους. Οι τελευταίοι, ως μέλη του συνασπισμού του, έχουν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική στράτευση.

































