Πάνω από τα 2,13 ευρώ το λίτρο εξακολουθούν να κινούνται η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση ετοιμάζει παράταση των επιδοτήσεων για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στη διατήρηση των ενισχύσεων που ήδη ισχύουν, δηλαδή 10 λεπτά ανά λίτρο στην αμόλυβδη, 20 λεπτά στο diesel κίνησης και 40 λεπτά συνολικά στο πετρέλαιο θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμμετοχή των διυλιστηρίων.
Η παράταση συνδέεται με την πίεση που το κόστος των καυσίμων συνεχίζει να ασκεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Από την περιοχή των 2,20 ευρώ, όπου βρίσκονταν στην αρχή του Οκτωβρίου, οι τιμές έχουν υποχωρήσει. Η διαφορά που μένει στο ταμείο είναι όμως περιορισμένη. Μαζί με τις καθημερινές δαπάνες μετακίνησης έρχεται πλέον και ο λογαριασμός για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Τι προβλέπεται να συνεχιστεί
Στο σχήμα που ισχύει, η συνολική ενίσχυση στο πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στα 20 λεπτά ανά λίτρο. Το Δημόσιο καλύπτει τα 15 λεπτά και τα διυλιστήρια τα υπόλοιπα 5.
Στην αμόλυβδη των 95 οκτανίων η επιδότηση του κράτους ανέρχεται σε 10 λεπτά ανά λίτρο, με έναρξη από τις 17 Οκτωβρίου.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης η στήριξη φθάνει συνολικά τα 40 λεπτά ανά λίτρο και μοιράζεται εξίσου ανάμεσα σε κράτος και διυλιστήρια. Για τις τρεις κρατικές παρεμβάσεις του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου, το δημοσιονομικό κόστος είχε υπολογιστεί σε 46 εκατ. ευρώ.
Η υποχώρηση του λογαριασμού
Το τελευταίο διαθέσιμο επίσημο δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων καταγράφει πανελλαδική μέση τιμή 2,138 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη και 2,132 ευρώ στο diesel κίνησης.
Την 1η Οκτωβρίου η αμόλυβδη ήταν στα 2,206 ευρώ και το diesel κίνησης στα 2,203 ευρώ.
Μέσα σε σχεδόν έναν μήνα η βενζίνη έχασε 6,8 λεπτά το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης 7,1 λεπτά.
Για γέμισμα 50 λίτρων, η αμόλυβδη από 110,30 ευρώ κόστισε 106,90 ευρώ, με διαφορά 3,40 ευρώ.
Στο diesel η δαπάνη για την ίδια ποσότητα από 110,15 ευρώ έπεσε στα 106,60 ευρώ, μειωμένη κατά 3,55 ευρώ.
Ήδη από την αρχή του μήνα ίσχυαν ενισχύσεις, με τη διαφορά ότι από τις 15 Οκτωβρίου το diesel ενισχύεται με επιπλέον πέντε λεπτά. Την ίδια ώρα, οι τιμές επηρεάζονται και από το κόστος προμήθειας.
Η πανελλαδική μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται στα 1,563 ευρώ το λίτρο, με τη στήριξη ήδη υπολογισμένη στην τιμή. Παραγγελία 1.000 λίτρων φθάνει έτσι τα 1.563 ευρώ, πριν ληφθεί υπόψη ενδεχόμενο επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους.
Η έκτη θέση της βενζίνης στην ΕΕ
Το υψηλό κόστος φαίνεται και όταν οι τιμές συγκρίνονται με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Weekly Oil Bulletin της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις τιμές της 26ης Οκτωβρίου, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει την έκτη ακριβότερη αμόλυβδη ανάμεσα στα 27 κράτη της ΕΕ.
Στην καταγραφή αυτή η ελληνική βενζίνη κοστίζει 2,143 ευρώ το λίτρο, με τον σταθμισμένο μέσο όρο της Ευρώπης να διαμορφώνεται στο 1,954 ευρώ. Η απόκλιση είναι 9,7%.
Πιο ακριβές τιμές σημειώνονται στη Δανία, με 2,525 ευρώ το λίτρο, στη Φινλανδία με 2,346 ευρώ, στην Ολλανδία με 2,313 ευρώ, στη Γαλλία με 2,181 ευρώ και στη Γερμανία με 2,167 ευρώ.
Κάτω από τα ελληνικά επίπεδα βρίσκονται η Πορτογαλία με 2,040 ευρώ, η Ιταλία με 2,006 ευρώ και η Ισπανία με 1,751 ευρώ. Στην Κύπρο η βενζίνη διαμορφώνεται στα 1,730 ευρώ και στη Βουλγαρία στα 1,625 ευρώ το λίτρο.
Στο diesel η εικόνα είναι διαφορετική. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση, στα 2,127 ευρώ το λίτρο, ελαφρώς χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 2,146 ευρώ. Στη Γερμανία το πετρέλαιο κίνησης φθάνει τα 2,298 ευρώ, στην Ιταλία τα 2,247 ευρώ και στη Γαλλία τα 2,352 ευρώ.
Χαμηλότερα κινούνται η Κύπρος με 2,005 ευρώ, η Βουλγαρία με 1,890 ευρώ και η Ισπανία με 1,888 ευρώ.
Στη βενζίνη η απόσταση μετράει σε κάθε γέμισμα. Με βάση την ίδια ευρωπαϊκή καταγραφή, τα 50 λίτρα στοιχίζουν στην Ελλάδα 107,15 ευρώ, στην Ιταλία 100,30 ευρώ, στην Ισπανία 87,55 ευρώ και στην Κύπρο 86,50 ευρώ.
Παρά τη στήριξη, για την ίδια ποσότητα καυσίμου ο οδηγός στην Ελλάδα πληρώνει περίπου 20 ευρώ περισσότερα από ό,τι ο οδηγός στην Ισπανία ή στην Κύπρο.

































