Την Κυριακή, ισραηλινά πλήγματα σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ Παλαιστινίους. Ανάμεσά τους είναι ένα αγόρι τεσσάρων ετών και πέντε αστυνομικοί, σύμφωνα με διασώστες και το υπουργείο Εσωτερικών που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Στην πόλη της Γάζας, αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σκότωσε τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και το τετράχρονο, όπως μετέδωσε το AFP επικαλούμενο διασώστες. Οι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε άλλο χτύπημα, στο δυτικό τμήμα της Χαν Γιουνίς, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι στη Χαν Γιουνίς έπληξε αρκετούς μαχητές, χωρίς να δώσει επιπλέον στοιχεία. Για το πλήγμα στην πόλη της Γάζας δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο.
Πυκνώνουν οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
Όπως επισημαίνει το Reuters, τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις επιδρομές κατά της Χαμάς. Υποστηρίζει ότι η οργάνωση επανεξοπλίζεται και εξαπολύει επιθέσεις, κατά παράβαση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε πριν από έναν χρόνο.
Η Χαμάς απορρίπτει ότι επιχειρεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις ή να ανασυγκροτήσει το οπλοστάσιό της. Κατηγορεί το Ισραήλ ότι υπονομεύει τη συμφωνία ειρήνης για τη Γάζα.
Η εκεχειρία του περασμένου έτους, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, προβλέπει την ανοικοδόμηση της περιοχής. Η πρόοδος, όμως, μένει ελάχιστη, καθώς οι διαπραγματευτές δεν έχουν συμφωνήσει στους όρους για τον αφοπλισμό της Χαμάς ή για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Αυτά ελέγχουν περίπου τα δύο τρίτα της περιοχής και έχουν διατάξει τους κατοίκους να απομακρυνθούν από το τμήμα αυτό.
Στο ένα τρίτο που απομένει ζουν σχεδόν όλοι, και πάντως οι περισσότεροι, από τους δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας. Βρίσκονται ανάμεσα στα ερείπια του πολέμου, κυρίως σε πρόχειρες σκηνές και κατεστραμμένα κτίρια, σε περιοχές που εξακολουθούν να τελούν υπό τον ουσιαστικό έλεγχο της Χαμάς.
Οι υγειονομικές αρχές της περιοχής αναφέρουν ότι τουλάχιστον 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα μετά την εκεχειρία. Το Ισραήλ κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς στρατιώτες του.
Παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 74.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα. Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

































