Οι πιλότοι του αεροσκάφους που έπεσε στην κομητεία Παλμ Μπιτς είχαν ήδη μιλήσει για αναταράξεις, παγετό και βροχόπτωση και είχαν ζητήσει άνοδο 2.000 ποδιών. Τα στοιχεία προκύπτουν από το ηχητικό των συνομιλιών με τον πύργο ελέγχου του Μαϊάμι, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στον διάλογο διακρίνονται ο φόβος και ο πανικός του πληρώματος μπροστά στον θάνατο που πλησίαζε.
Λίγο αργότερα το αεροσκάφος πέρασε σε αρκετά κάθετη κάθοδο. Ο ρυθμός ξεκίνησε από 10.000 πόδια ανά λεπτό και έφτασε τα 30.000 πόδια ανά λεπτό. Η επιτάχυνση ξεπέρασε τα όρια για τα οποία είχε σχεδιαστεί, ώσπου το αεροπλάνο κατέληξε στο έδαφος.
Η πιλότος που χειριζόταν τις επικοινωνίες κήρυξε έκτακτη ανάγκη και έστειλε σήματα κινδύνου. Το αεροσκάφος έστριψε απότομα δεξιά και προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα. Το δικινητήριο Learjet 60 είχε απογειωθεί από το Όστιν του Τέξας. Μέσα σε ένα λεπτό έχασε 27.000 πόδια, δηλαδή 8,2 χιλιόμετρα, και έπεσε κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο της κομητείας Παλμ Μπιτς.
Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Σον Ντάφι, επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν και τα εννέα άτομα που επέβαιναν. Οι αρχές δεν έχουν αναφέρει τραυματισμούς ή θανάτους στο έδαφος.
Για τη συσσώρευση πάγου στα φτερά, καθώς οι πιλότοι είχαν αναφέρει συνθήκες παγετού, η NASA έχει δημοσιεύσει άρθρο για το πώς ανταποκρίνεται το αεροπλάνο σε τέτοιες συνθήκες και για τον κίνδυνο πτώσης από ενδεχόμενη απώλεια στήριξης, δηλαδή στολάρισμα.
Ευχαριστίες ΝτεΣάντις σε πυροσβεστική και σερίφη για την άμεση επέμβαση
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ευχαρίστησε τις ομάδες πρώτης αντίδρασης για τις ενέργειές τους έπειτα από τη συντριβή του αεροσκάφους την Κυριακή στην κομητεία Παλμ Μπιτς.
«Είμαι ευγνώμων για την ταχύτατη αντίδραση που σημειώθηκε εδώ και βοήθησε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε. «Δεν ξέρουμε. Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν κινδυνέψει αν δεν είχαν σταθεροποιήσει την κατάσταση όπως το έκαναν. Υπήρχε φωτιά και υπήρχαν συντρίμμια κάθε είδους».
«Χειρίστηκαν πολύ καλά την πυρκαγιά, τόσο οι πυροσβέστες όσο και το τμήμα του σερίφη», δήλωσε ο ΝτεΣάντις. «Εκ μέρους της Φλόριντα, τους ευχαριστώ».
Χωρίς απώλειες στο έδαφος
Νεκροί είναι όλοι οι επιβαίνοντες του ιδιωτικού τζετ, που είχε προορισμό τις Μπαχάμες. Απώλειες στο έδαφος δεν σημειώθηκαν, γιατί το αεροπλάνο έπεσε πιο κοντά στον δρόμο παρά στο πάρκο με τροχόσπιτα και τροχοβίλες που υπάρχει στο σημείο.

































