Η τραπεζική κρίση στην Παραγουάη απέκτησε χθες Τετάρτη ακόμη εντονότερο πολιτικό χαρακτήρα. Μεγάλη τράπεζα που παλαιότερα συνδεόταν με τον πρόεδρο Σαντιάγο Πένια έχει περάσει στην κηδεμονία της κεντρικής τράπεζας και βρίσκεται σε εκκαθάριση. Στο κοινοβούλιο υποβλήθηκε αίτημα για την απομάκρυνση του αρχηγού του κράτους, χωρίς να είναι σαφές πού θα καταλήξει η υπόθεση. Έξω από κατάστημα της τράπεζας έχουν συγκεντρωθεί πελάτες και ζητούν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.
Βουλευτές από διαφορετικά ρεύματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν αίτημα για την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης. Του προσάπτουν, ανάμεσα σε άλλα, «κακή» άσκηση των καθηκόντων του και «σύγκρουση συμφερόντων».
Για δεύτερη νύχτα, καταθέτες βγήκαν στους δρόμους της Ασουνσιόν. Ζητούν πολιτική δίκη και καθαίρεση του προέδρου Πένια, με φόντο την κρίση της Ueno. Η σχετική καταγραφή φέρει ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2026.
Ο Μαουρίσιο Εσπινόλα, βουλευτής που διαφοροποιείται από το δεξιό κόμμα της εξουσίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι απαιτούμενες 35 υπογραφές κοινοβουλευτικών έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Το αίτημα, πρόσθεσε, επιδόθηκε στον πρόεδρο της κάτω Βουλής.
Η εξέταση του ζητήματος τοποθετείται σήμερα το πρωί, σε τοπική ώρα, σε έκτακτη συνεδρίαση πριν από την ημερήσια διάταξη. Προκειμένου να κινηθεί επίσημα η διαδικασία καθαίρεσης, η πρόταση παραπομπής πρέπει να εγκριθεί από 53 στους 80 βουλευτές.
Από εκεί το θέμα μεταφέρεται στη Γερουσία, όπου θα απαγγελθούν κατηγορίες και θα ξεκινήσει η ίδια η διαδικασία καθαίρεσης. Χρειάζονται οι ψήφοι 30 από τους 45 γερουσιαστές.
Το κόμμα Κολοράδο, το «κόκκινο» δεξιό κόμμα του προέδρου Πένια, που ανέλαβε την εξουσία το 2023, κρατά την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα της παραγουανής εθνικής αντιπροσωπείας. Πρόσφατα, πάντως, εκδηλώθηκαν εσωτερικές διχόνοιες.
Η κρίση ξέσπασε προχθές Τρίτη. Η κεντρική τράπεζα (BCP) ανέλαβε τον έλεγχο της Ueno, μεγάλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 2,94 εκατομμύρια πελάτες. Οι πελάτες έμειναν χωρίς άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους.
Σύμφωνα με την BCP, η παρέμβαση έγινε αφού διαπιστώθηκε ότι ο λόγος φερεγγυότητας της Ueno είχε πέσει κάτω από το 50%, επίπεδο που αποτελεί τον ελάχιστο απαιτούμενο συντελεστή.
Επείγων νόμος
Μερικές ώρες αργότερα παραιτήθηκε ο πρόεδρος της BCP, Κάρλος Καρβάγιο. Πριν αναλάβει την προεδρία της κεντρικής τράπεζας το 2023, είχε διατελέσει επικεφαλής της Ueno. Την παραίτηση είχε απαιτήσει νωρίτερα ο πρόεδρος Πένια.
Προχθές, μπροστά σε υποκαταστήματα της Ueno στην Ασουνσιόν, σχηματίστηκαν ουρές. Μικροί αποταμιευτές, ανάμεσά τους και εξοργισμένοι, προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Στη συνέχεια διαδηλωτές μαζεύτηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σε αρκετά πλακάτ αναγραφόταν το αίτημα για «διαδικασία καθαίρεσης του Σάντι Πένια».
Ο αρχηγός του κράτους είναι 47 ετών και υπήρξε υπουργός Οικονομικών. Είχε στο παρελθόν σχέσεις με την Ueno. Μέχρι το 2025 διατηρούσε μετοχές στον όμιλο συμμετοχών που ελέγχει την τράπεζα, μετοχές που είχε αποκτήσει προτού εκλεγεί πρόεδρος. Από εκεί πηγάζουν οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης.
Χθες, με βίντεο στο X, ο πρόεδρος Πένια απηύθυνε στους συμπολίτες του «μήνυμα γαλήνης». «Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό. Διαθέτει θεσμούς και μηχανισμούς προστασίας», είπε, επιχειρώντας να καθησυχάσει. Η ανάρτηση έχει ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2026.
Διάψευση της κεντρικής τράπεζας
Η κεντρική τράπεζα απέρριψε τις φήμες περί δικών της παρεμβάσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι «επαναβεβαιώνει ότι το εθνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα διατηρεί επαρκή επίπεδα φερεγγυότητας και ρευστότητας».
Εντός 24 ωρών το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο με διαδικασίες εξπρές, τον οποίο είχε προτείνει ο πρόεδρος Πένια. Ο νόμος ορίζει τις πρώτες προπληρωμές «μέσα στις προσεχείς 24 ώρες» για τους καταθέτες της Ueno που επλήγησαν.
Οι χορηγήσεις θα μπορούν να φθάνουν ως και τους «40 κατώτερους μηνιαίους μισθούς», όπως προκύπτει από τις διατάξεις που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος Πένια μέσω X. Πρόκειται για 121 εκατομμύρια γουαρανί, ποσό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 20.000 δολάρια.
Στο αίτημα αποπομπής που κατέθεσε η αντιπολίτευση περιλαμβάνεται και ο αντιπρόεδρος Πέδρο Αγιάνα. Ο πρόεδρος Πένια τον έχει ήδη ορίσει υποψήφιο διάδοχό του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2028.
Μιλούν για «αποτυχία» του προέδρου
Η κρίση της Ueno «δεν είναι ατύχημα», κατήγγειλε χθες ο βουλευτής Εσπινόλα. Την απέδωσε σε «αποτυχία» του προέδρου Πένια «και της ηγεσίας της κεντρικής τράπεζας». Υποστήριξε ότι «ήταν ορατές ενδείξεις από το 2024», περίοδο κατά την οποία ο χρηματοπιστωτικός θεσμός «αναπτυσσόταν με ταχύτητα άφθαστη για οποιαδήποτε υγιή τράπεζα».
Ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Εβερ Βιγιάλμπα ρωτήθηκε για την πιθανότητα καθαίρεσης προέδρου και αντιπροέδρου. Σε τηλεοπτικό δίκτυο είπε ότι έχει σχηματίσει «θετική» εντύπωση ως προς αυτό. Αναφέρθηκε όμως στο κόμμα Κολοράδο, που ιστορικά λογίζεται κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της Παραγουάης, και σημείωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλούς οικονομικούς μοχλούς» και ότι πλέον «πηγαινοέρχονται προσφορές».

































