ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
|
Είναι τελικά το κόκκινο κρασί πιο υγιεινό από το λευκό;
17/3/2025, 11:52
|
Το αλκοόλ – και συγκεκριμένα η αιθανόλη στα αλκοολούχα ποτά – μεταβολίζεται σε ουσίες που προκαλούν βλάβες στο DNA, συμβάλλοντας στον κίνδυνο καρκίνου. Είναι ενδεικτικό και αξιοσημείωτο ότι μόνο το 2020 η κατάχρηση αλκοόλ ήταν «ένοχη» για περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως (4,1% επί του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου). Πώς εξηγείται η «δημοφιλία» του κόκκινου κρασιού Παρότι τα αλκοολούχα ποτά συγκαταλέγονται στην ομάδα 1 των καρκινογόνων παραγόντων, γεγονός που σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί η καρκινογόνος επίδρασή τους στους ανθρώπους, αποτελεί συχνή και κοινή αντίληψη ότι δεν είναι όλα τα είδη αλκοόλ ίδια. Ιδίως το κόκκινο κρασί θεωρείται ως η πιο υγιεινή επιλογή και η κατανάλωσή του αυξάνεται παγκοσμίως. Η ιδιαίτερη «δημοφιλία» του ίσως πηγάζει από τη διαδεδομένη άποψη ότι τα υψηλά ποσοστά ρεσβερατρόλης – ενός αντιοξειδωτικού με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες – που περιέχει έχουν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο. Η πρώτη του είδους της μετα-ανάλυση Τώρα ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση μελετών –
Διαβάστε περισσότερα |
|
|
|