Η καραγενάνη (Ε 407), ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ελκών αλλά και με αύξηση του σακχάρου του αίματος σε ζώα. Τώρα ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου για την Ερευνα στον Διαβήτη (Deutsches Zentrum fuer Diabetesforschung – DZD) εξέτασαν για πρώτη φορά την επίδραση της καραγενάνης στο ανθρώπινο έντερο αλλά και στον μεταβολισμό του σακχάρου και εντόπισαν αυξημένη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου, πιθανώς εξαιτίας φλεγμονής. Σε πλήθος προϊόντων Η καραγενάνη είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που παράγεται από διάφορα ερυθροφύκη και αξιοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων (γαλακτωματοποιητής, πυκνωτικό μέσο και σταθεροποιητής) – περιέχεται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σε προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος. Παγωτά, σοκολάτες γάλακτος, σοκολατούχα γάλατα, μαρμελάδες, ζελέ, τυριά- κρέμα, σάλτσες, μπισκότα, κρέμες, εβαπορέ γάλατα, σαντιγί, γάλατα σόγιας αλλά και διάφορα αλλαντικά είναι πιθανό να περιέχουν Ε 407.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Η κατανάλωση καραγε
Διαβάστε περισσότερα |