Αύξηση των αμυντικών δαπανών προτείνει στα μέλη του ΝΑΤΟ ο Ρούτε – Γιατί το 2% δεν είναι αρκετό Ημερομηνία:
9/5/2025, 23:40 - Εμφανίσεις: 40
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε πρότεινε στις 32 χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αυξήσουν τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ τους τις δαπάνες τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι το 2032, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σχόοφ.
Ο Ρούτε «αναμένει ότι, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», τον Ιούνιο στη Χάγη, ο στόχος που θα τεθεί για τις αμυντικές δαπάνες θα είναι να φτάσουν το 3,5% μέχρι το 2032.
Άλλο ένα 1,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατεθεί για δαπάνες που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως για υποδομές και για κυβερνοασφάλεια, δήλωσε ο Σχόοφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε.
Κάν’ το όπως ο Τραμπ Το αίτημα για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη από τους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η πρόταση αυτή έγινε από τον γγ του ΝΑΤΟ πριν από περίπου μία εβδομάδα, ώστε να καταλήξουν οι χώρες σε κάποια συμφωνία ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής, που θα φιλοξενηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου στη Χάγη, σύμφωνα και με το ΑΠΕ ΜΠΕ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο Ρούτε απέφυγε να επιβεβαιώσει τα ποσοστά που δήλωσε ο Σχόοφ.
«Δεν θα επιβεβαιώσω αριθμούς (…) το έλεγα ανέκαθεν ότι, αν μέναμε στο 2% δεν θα μπορούσαμε να αμυνθούμε.
Πρέπει επομένως να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες», είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Στα τέλη του 2024, 22 χώρες του ΝΑΤΟ είχαν φτάσει στον στόχο του 2% που είχε τεθεί το 2014.
Πολλές άλλες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, απέχουν ακόμα πολύ από αυτόν τον στόχο.
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2032 θα απαιτούσε μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή από αυτές τις χώρες.
Θα τους ήταν ωστόσο ευκολότερο να πλησιάσουν τον στόχο του 1,5% για τις δαπάνες ασφαλείας αφού κάποιες από αυτές, όπως η κατασκευή υποδομών για τις μετακινήσεις, περιλαμβάνονται ήδη σε αυτόν τον τομέα.