Ξέσπασμα Γουίτκοφ κατά των «γερακιών» στις ΗΠΑ: «Μόνο τον πόλεμο έχετε στο μυαλό σας!» Ημερομηνία:
Σήμερα 10/5/2025, 14:40 - Εμφανίσεις: 9
Η προεδρία Ντόναλντ Τραμπ έχει επικριθεί για πολλά, και όχι άδικα, ωστόσο, το να επικρίνει δημόσια ίσως ο πιο κορυφαίος διπλωματικός αξιωματούχος, Στίβεν Γουίτκοφ, τους νεοσυντηρητικούς στις ΗΠΑ δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο και είναι σίγουρα θετικό.
Το ζήτημα βέβαια είναι πόσο θα κρατήσει.
Να υπενθυμιστεί ότι ο Στίβεν Γουίτκοφ είναι ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από αυτή τη θέση, ο απεσταλμένος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Τραμπ Γουίτκοφ, μιλώντας στο Breitbart έστρεψε τα πυρά του στο κατεστημένο των ΗΠΑ κατηγορώντας το ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι ο στόχος του στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι η Τεχεράνη να «απομακρυνθεί οικειοθελώς από ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού.
«Αν μπορέσουμε να τους κάνουμε να το κάνουν οικειοθελώς, αυτός θα είναι ο πιο μόνιμος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αποκτήσουν ποτέ [πυρηνικό] όπλο», υπογράμμισε ο Γουίτκοφ.
Πάντως, δήλωσε ότι οι νεοσυντηρητικοί στις ΗΠΑ έχουν «προκατάληψη προς τη στρατιωτική δράση», προσθέτοντας ότι αυτός και ο Τραμπ ήθελαν αντ’ αυτού να θέσουν τη διπλωματία πάνω απ’ όλα στις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ.
«Στο μυαλό τους, οτιδήποτε έχει στρατιωτικό χαρακτήρα ως λύση σε αυτό το πρόβλημα, έχουν προκατάληψη προς αυτό.
Δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη ποιες είναι οι συνέπειες σε αυτό», δήλωσε.
«Το νεοσυντηρητικό στοιχείο πιστεύει ότι ο πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να λυθούν τα πράγματα».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Ο Τραμπ «πιστεύει στην ειρήνη μέσω της δύναμης, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι η καταφυγή στη βία και τον πόλεμο δεν είναι απαραίτητα προς το συμφέρον της χώρας και δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για να σημειώσουν την αναμενόμενη επίτευξη εκεχειρίες, εκεχειρίες, μόνιμη ειρήνη – όπως και να το ονομάσουμε», συμπλήρωσε ο Γουίτκοφ.