Ρωσία: Η πολεμική οικονομία του Πούτιν επιβραδύνεται - Οι Ρώσοι όμως αισθάνονται πλουσιότεροι Ημερομηνία:
2/6/2025, 06:04 - Εμφανίσεις: 25
Τα χρόνια πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η ρωσική οικονομία άνθησε και το επίπεδο διαβίωσης των Ρώσων ανέβηκε απότομα.
Η Ρωσία εκμεταλλεύθηκε αυτή την άνοδο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, όταν ήρθε η ώρα για τον πόλεμο.
Μεγάλες αυξήσεις μισθών και χαμηλή ανεργία ήταν οι παράγοντες που επηρέασαν τους πολίτες και δεν απέσυραν την υποστήριξή τους προς τη ρωσική κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις, ο πληθωρισμός είναι υψηλός και υπάρχουν και άλλα οικονομικά προβλήματα.
Και πλέον υπάρχει και ο παράγοντας των αμερικανικών δασμών.
Επιβράδυνση αύξησης του ΑΕΠ, μείωση εσόδων από το πετρέλαιοgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Πάντως, ανάλυση των Financial Times για την αγορά εργασίας στη Ρωσία, δείχνει ότι έπειτα από τρία και πλέον χρόνια πολέμου, η τάση έχει ξεκινήσει να αντιστρέφεται.
Πρωτεύον σημάδι, το γεγονός ότι η τάση αύξησης των μισθών για τους νεοπροσληφθέντες εξασθένησε στις αρχές του 2025.
Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024, οι μισθοί σε νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν 4,2%.
Το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου, μόλις 2,2%.
Παράλληλα, τρέχουν και άλλα δεδομένα: επιβράδυνση αύξησης του ΑΕΠ, μείωση εσόδων από το πετρέλαιο.
Και όμως, οι Ρώσοι δεν φοβούνται Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι και πρόσφατες έρευνες καταναλωτών υποδηλώνουν ότι η αίσθηση που έχουν οι Ρώσοι για οικονομική σταθερότητα παραμένει και πρόκειται να συνεχιστεί.
Όπως προκύπτει από τον Κονσταντίν Νασόνοφ, οικονομολόγο και πρώην ερευνητή στη Σχολή Επιχειρήσεων Σκόλκοβο στη Ρωσία, «η οικονομία της είναι υπό πίεση και τα προβλήματα συσσωρεύονται».
Αλλά, ταυτόχρονα, «οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα από πριν.
Όσο παράξενο και αν φαίνεται, αυτές οι τάσεις δεν αλληλοαποκλείονται».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η μέθοδος των Financial Times Οι εκτιμήσεις των Financial Times για την πορεία της οικονομίας στη Ρωσία προέρχονται από μια ανάλυ...