Γιατί το ελβετικό φράγκο είναι το ισχυρότερο νόμισμα στο κόσμο Ημερομηνία:
3/6/2025, 05:20 - Εμφανίσεις: 18
Εν μέσω όλων των συζητήσεων αναφορικά με το αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να υποτιμήσουν το ισχυρό δολάριο ως έναν τρόπο αναζωογόνησης της αμερικανικής βιομηχανίας, αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο δεν είναι το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο και δεν ήταν εδώ και δεκαετίες.
Αυτός ο τίτλος ανήκει στο ελβετικό φράγκο, και το ισχυρό φράγκο δεν έχει κάνει τίποτα για να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελβετίας, σημειώνει ο Ρουτσίρ Σάρμα επικεφαλής των διεθνών επιχειρήσεων της Rockefeller Capital Management και ήταν επενδυτής αναδυόμενων αγορών στην Morgan Stanley Investment Management σε άρθρο του στους Financial Times.
Η πλουσιότερη μεγάλη οικονομία στον κόσμο έχει ισχυρό νόμισμα αλλά και ισχυρή βιομηχανική βάση.
Το ελβετικό φράγκο ήταν το νόμισμα με την πιο καλή απόδοση τα τελευταία 50 χρόνια, 25 χρόνια, 10 χρόνια και 5 χρόνια.
Βρίσκεται κοντά στην κορυφή ακόμα και τον τελευταίο χρόνο, όταν μερικά από τα πιο προβληματικά νομίσματα έχουν κάνει μια επιστροφή έναντι του δολαρίου.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να συγκριθεί για διαρκή ισχύ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Πάντως, το ισχυρό φράγκο δεν υπονομεύει τις εξαγωγές της χώρας, όπως άλλα νομίσματα, σημειώνει ο Σάρμα.
Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί και βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ (75%) όσο και ως ποσοστό των παγκόσμιων εξαγωγών (σχεδόν 2%).
Το brand Ελβετία μετράει Η παγκόσμια συζήτηση έχει εστιαστεί υπερβολικά στις αποτιμήσεις των νομισμάτων, έναν μόνο παράγοντα που διαμορφώνει την ανταγωνιστική θέση μιας χώρας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η Ελβετία έχει αποκτήσει φήμη για αγαθά και υπηρεσίες τόσο υψηλής ποιότητας που ο υπόλοιπος κόσμος είναι πρόθυμος να πληρώσει κάτι παραπάνω για την ετικέτα «Made in Switzerland».
Παρά την φήμη της ως κρυψώνα για παράνομες περιουσίες, η οικονομία της χώρας έχει δείξει εδώ και καιρό εξαιρετικό δυναμισμό και ανταγωνιστικό εύρος.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, κυριαρχεί στην κατάταξη του ΟΗΕ μ...