Πρώην στέλεχος MI6: Όργανο της Μοσάντ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας Ημερομηνία:
Σήμερα 1/7/2025, 10:56 - Εμφανίσεις: 8
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν «εξήγησε» του λόγους για τους οποίους η χώρα του διέκοψε τη συνεργασία της με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Εκείνος μίλησε για την αδικαιολόγητη συμπεριφορά της, αλλά πρώην Βρετανός διπλωμάτης και έμπειρος πράκτορας της MI6 παραδέχεται κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό που εμπλέκει τη Μοσάντ.
Τονίζεται ότι ο ΔΟΑΕ είναι ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός που εποπτεύει την εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) της οποίας είναι μέλος του Ιράν.
Σκοπός του είναι η διασφάλιση της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και η πρόληψη της διάδοσης πυρηνικών όπλων.
Πάντως, το ιρανικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο που απαιτεί την αποχώρησή τους — δεν θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν.
Όλες οι κάμερες και ο εξοπλισμός παρακολούθησης θα αφαιρεθούν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Η πρωτοβουλία η οποία ανελήφθη από μέλη του Κοινοβουλίου (…) αποτελεί φυσική απάντηση στην αδικαιολόγητη, αντιπαραγωγική και καταστροφική συμπεριφορά του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας», δήλωσε τηλεφωνικά στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ο πρόεδρος του Ιράν, την Κυριακή το βράδυ 29 Ιουνίου.
Γιατί όμως να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια το Ιράν; Ύστερα από την επίθεση ο Γκρόσι είχε δηλώσει στο CBS για τους Ιρανούς ότι «οι δυνατότητες που έχουν είναι εκεί.
Μπορούν, ξέρετε, σε λίγους μήνες, θα έλεγα, να έχουν ορισμένες σειρές φυγοκεντρικών μηχανών που περιστρέφονται και παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο.
Αλλά, όπως είπα, ειλικρινά, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλα έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει τίποτα εκεί».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); O επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι.
«Είναι σαφές ότι έχει προκληθεί σοβαρή ζημιά, αλλά δεν είναι καθολική ζημιά», συνέχισε ο Γκρόσι.
«Το Ιράν διαθέτει τις δυνατότητες, τις βιομηχανικές και τεχνολογικές δυνατότητες.