Η ξηρασία ως αρχή μιας παγκόσμιας καταστροφής - Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με πείνα Ημερομηνία:
Σήμερα 3/7/2025, 08:24 - Εμφανίσεις: 12
Ηχηρή καμπάνα για τους κινδύνους από την ξηρασία, η οποία είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κατάρρευσης, από το Εθνικό Κέντρο για τον Μετριασμό της Ξηρασίας των ΗΠΑ (NMDC).
Σε έκθεσή του επισημαίνει ότι η έλλειψη νερού πλήττει τις καλλιέργειες, την ενέργεια και την υγεία.
Και έτσι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε κινδυνεύουν με ακραία πείνα.
Μόνο στην ανατολική και νότια Αφρική, περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακραία πείνα μετά από πρωτοφανή ξηρασία σε πολλές περιοχές, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές καλλιεργειών και θάνατο ζώων.
Στη Σομαλία, το 25% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με το φάσμα της πείνας, ενώ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι κάτι νέο.
Το ένα έκτο του πληθυσμού της νότιας Αφρικής χρειαζόταν επισιτιστική βοήθεια πέρυσι τον Αύγουστο.
Στη Ζιμπάμπουε, η σοδειά του καλαμποκιού το 2024 μειώθηκε κατά 70% σε ετήσια βάση και 9.000 βοοειδή πέθαναν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Παγκόσμια καταστροφή Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτά τα γεγονότα είναι η αρχή μιας παγκόσμιας καταστροφής που επιταχύνεται και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ξηρασία και η κακή διαχείριση του νερού οδηγούν σε ελλείψεις που πλήττουν τα αποθέματα τροφίμων, την ενέργεια και τη δημόσια υγεία.
Όπως επισημαίνει ο Μαρκ Σβόμποντα, ιδρυτικός διευθυντής NMDC και συν-συγγραφέας της έκθεσης, «δεν πρόκειται για περίοδο ξηρασίας.
Αποτελεί μια αργή παγκόσμια καταστροφή, η χειρότερη που έχω δει ποτέ».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η έκθεση εξέτασε λεπτομερώς περισσότερες από δώδεκα χώρες σε τέσσερις κύριες περιοχές: Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία, Λατινική Αμερική και Μεσόγειο.
Οι επιστήμονες, αξιοποιώντας πληροφορίες από κυβερνήσεις, επιστημονικά ιδρύματα και τοπικές πηγές, παρουσιάζουν μια εικόνα του ανθρώπινου πόνου και της οικονομικής καταστροφής.
Από τον Παναμά έως το Μαρόκο Στη Λατινική Αμερική, εξαιτίας της ξηρασίας έπεσε σημαντικά η στάθ...