Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρατικές δομές για κακοποιημένα παιδιά Ημερομηνία:
Σήμερα 7/7/2025, 10:20 - Εμφανίσεις: 15
Η 12χρονη του Κολωνού, όπως έχει μείνει στη συλλογική μνήμη, που διακινήθηκε και βιάστηκε κατ΄επανάληψη, αλλά και τα εξυπηρετούμενα παιδιά της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» που επίσης κατέθεσαν ότι κακοποιήθηκαν από τους φροντιστές τους, είναι οι δυο υποθέσεις που συγκλόνισαν περισσότερο την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια.
Τα παιδιά αυτά, αλλά και πολλά άλλα παιδιά-θύματα κακοποίησης, καλούνται έπειτα από την αποκάλυψη των εγκλημάτων να καταθέσουν τι έζησαν.
Καλούνται δηλαδή να επαναβιώσουν τον εφιάλτη.
Και αυτό όχι μόνο μια φορά.
Σέρνονται σε ανακριτικά γραφεία στο στάδιο της προανάκρισης, της κύριας ανάκρισης, της ακροαματικής διαδικασίας, της πραγματογνωμοσύνης, της ιατροδικαστικής εξέτασης κτλ.
Ένα παιδί θα μπορούσε να κληθεί να καταθέσει αναρίθμητες φορές στο αστυνομικό τμήμα, θα μπορούσε να χρειαστεί να μιλήσει σε δεκάδες επαγγελματίες, θα μπορούσε να αναμένει ακόμα και οκτώ με δέκα χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.
Δίνουν πολύωρες καταθέσεις σε ψυχρούς και αφιλόξενους χώρους, σε επαγγελματίες μάλιστα οι οποίοι δεν διαθέτουν καμία εξειδικευμένη γνώση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα παιδιά δεν θεωρούνται συνήθως αξιόπιστοι μάρτυρες, θεωρούνται μάρτυρες «δεύτερης κατηγορίας» διότι πιστεύεται ότι δεν μπορούν να διακρίνουν την πραγματικότητα από τη φαντασία, την αλήθεια από το ψέμα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Όλγα Θεμελή, Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης/Εικόνα: privat Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η κυρία Όλγα Θεμελή, Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το δεύτερο επιστημονικό βιβλίο της οποίας, που ασχολείται με την κατάθεση των παιδιών και έχει τίτλο «Παιδιά χαμένα στην κατάθεση» (Εκδόσεις, Τόπος), παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αθήνα.
Η κ.
Θεμελή μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει πως πρέπει να ακούμε τα παιδιά προσεκτικά γιατί η μαρτυρία τους είναι ένα πολύτιμο αποδεικτικό στοιχείο, συχνά μάλιστα το μοναδικό.