Τυνησία: Φυλάκιση 6 μηνών γιατί αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της χώρας στην τηλεόραση Ημερομηνία:
Σήμερα 12/7/2025, 06:40 - Εμφανίσεις: 13
Τυνήσιος κρατούμενος καταδικάστηκε χθες Παρασκευή σε φυλάκιση έξι μηνών, επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σάγεντ στην τηλεόραση, κατήγγειλαν ο δικηγόρος του και μια μη κυβερνητική οργάνωση (στη φωτογραφία αρχείου του Tunisian President’s Office via Reuters, επάνω, ο Καΐς Σάγεντ).
Ενώ βρισκόταν στο κελί του, την ώρα που ξεκινούσαν οι ειδήσεις στην τηλεόραση, ο κρατούμενος «εξεδήλωσε την άρνησή του να δει τις δραστηριότητες του προέδρου», σύμφωνα με την ανακοίνωση του παραρτήματος της Τυνησιακής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) στην πόλη Γκάφσα, στο κέντρο της χώρας.
Ο κρατούμενος τα είχε βάλει με τον πρόεδρο επειδή είχε απελαθεί από την Ιταλία, όπου ζούσε χωρίς να έχει χαρτιάgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ενας συγκρατούμενός του τον κατήγγειλε, μ’ αποτέλεσμα να του ασκηθεί δίωξη και να καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών.
Ο συνήγορός του, ο Αντελ Σγάιερ, δήλωσε ότι ο πελάτης του, που ήταν θυμωμένος με τον αρχηγό του κράτους, μίλησε υβριστικά και ζήτησε ν’ αλλάξουν κανάλι όταν εμφανίστηκε στην οθόνη ο Σάγεντ.
Ο κρατούμενος τα είχε βάλει με τον πρόεδρο επειδή είχε απελαθεί από την Ιταλία, όπου ζούσε χωρίς να έχει χαρτιά.
Όπως προκύπτει από τον δικηγόρο, πίστευε ότι ο Σάγεντ «του κατέστρεψε τη ζωή» με τις συμφωνίες που έκανε με την Ιταλία για τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Προσβολή των χρηστών ηθών» Ο κρατούμενος κατηγορήθηκε με βάση το άρθρο 67 του ποινικού κώδικα, δηλαδή για προσβολή του αρχηγού του κράτους, όμως το δικαστήριο όπου παραπέμφθηκε τροποποίησε την κατηγορία σε «προσβολή των χρηστών ηθών», ώστε να μη δώσει «πολιτική διάσταση» στην ιστορία, διαβεβαίωσε ο δικηγόρος.
Αφού ο πρόεδρος Καΐς Σάγεντ ανέλαβε όλες τις εξουσίες, τον Ιούλιο του 2021, τυνησιακές και ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρονται σε περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στη χώρα που υπήρξε το λίκνο της «Αραβικής Ανοιξης».