Eurostat: Ούτε μια εβδομάδα διακοπές δεν σηκώνει το πορτοφόλι των μισών Ελλήνων Ημερομηνία:
Σήμερα 14/7/2025, 16:56 - Εμφανίσεις: 13
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες άνω των 16 χρόνων (46%) δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε για μια συνεχόμενη εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat, που σχετίζονται με το 2024.
Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Ρουμανία, όπου σχεδόν οι έξι στους δέκα (58,6%) δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές για επτά μέρες.
Η Βουλγαρία είναι πλέον σε ελαφρώς πιο καλή θέση από εμάς, με το 41,4% να δηλώνουν οικονομική αδυναμία για διακοπές έστω μιας εβδομάδας.
Τα στοιχεία της Εurostat συγκλίνουν με την πρόσφατη έρευνα του IΕΛΚΑ για το 2025, όπου το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να πάει καθόλου διακοπές αυτό το καλοκαίρι.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 27% των πολιτών της Ε.Ε.
δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος εβδομαδιαίων διακοπών το 2024.
Tο ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο, κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες εν συγκρίσει με το 2023 και κατά 10,6 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2014.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η Ελλάδα παρουσιάζεται με μελανά χρώματα στον χάρτη της Eurostat για την αδυναμία διακοπών Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα Ενώ όμως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η λεγόμενη «φτώχεια διακοπών» ή αλλιώς ο «τουριστικός αποκλεισμός» μειώνεται, η Ελλάδα ακολουθεί αντίστροφη πορεία.
Στην αντίστοιχη έρευνα της Εurostat για το 2023, το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους ανερχόταν στο 43%, στο ίδιο ύψος με την Ουγγαρία.
Η φτώχεια διακοπών στην Ουγγαρία μειώθηκε ορατά, κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας πλέον το 39,3%.
Βελτίωση κατεγράφη και στη Βουλγαρία, με μείωση των αποκλεισμένων από τις διακοπές κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Αντιθέτως ο πληθυσμός των Ελλήνων άνω των 16 χρόνων που δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε για μια εβδομάδα διακοπές, αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 3 ποσοστιαί...