Τράπεζα της Ελλάδας: Διευρύνεται το χάσμα με την Ευρωζώνη στον δομικό πληθωρισμό Ημερομηνία:
Σήμερα 21/7/2025, 20:00 - Εμφανίσεις: 10
Προειδοποιητικό καμπανάκι για την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα μας χτυπάει η Τράπεζα της Ελλάδας, στο νέο ενημερωτικό δελτίο Inflation Monitor.
Επιπλέον εντείνονται οι φόβοι των Ελλήνων καταναλωτών για αύξηση του πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, με τα νοικοκυριά να εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 7,5% την επόμενη τριετία (από 7% τον Μάιο).
Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδας, ο γενικός πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,6% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο, λόγω των αυξήσεων στον πληθωρισμό της ενέργειας και των υπηρεσιών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ομοίως, ο πυρήνας του πληθωρισμού (μείον τρόφιμα και ενέργεια) αυξήθηκε στο 4,2% τον Ιούνιο από 4,0% τον Μάιο, εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού των υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μικρή μείωση του πληθωρισμού των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.
Αντιθέτως, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διέμεινε σταθερός στο 2,3%, ενώ ο συνολικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2% (από 1,9%).
Ως συνέπεια, διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, τόσο στον συνολικό όσο και στον δομικό πληθωρισμό.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Διευρύνεται η απόκλιση με την Ευρωζώνη Η Τράπεζα της Ελλάδας σημειώνει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας κινείται σταθερά πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης από τον Ιούλιο του 2024 και είναι ο πέμπτος υψηλότερος (μετά από Λετονία, Κροατία, Σλοβακία και Εσθονία).
Στην Ευρωζώνη ο συνολικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2025 (στο 2% από 2,4%).
Το ίδιο μοτίβο ακολούθησε και ο δομικός πληθωρισμός, που υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο στο 2,4%, από 2,6% στο πρώτο τρίμηνο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Στην Ελλάδα, ενώ είχαμε σχετική συγκράτηση του πληθωρισμού από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, τον Ιούνιο του 2025 υπήρξε επιτάχυνση.
Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ...