Η Ε.Ε. και οι «κρυφοί δασμοί» Ημερομηνία:
24/7/2025, 06:04 - Εμφανίσεις: 15
Πρόσφατα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της Confindustria, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει υψώσει εσωτερικά εμπορικά εμπόδια τα οποία εμποδίζουν τις ανταλλαγές και την οικονομική ανάπτυξη.
Ανέφερε στοιχεία από μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία ισχύουν σήμερα εσωτερικά «δασμολογικά ισοδύναμα» έως και 45% στις εμπορικές συναλλαγές και έως 110% στις υπηρεσίες.
Πάντως, κατά την Corriere, αυτό που δεν δήλωσε είναι ότι η βασική αιτία γι’ αυτό είναι η ατελής εφαρμογή της ελευθερίας κυκλοφορίας προϊόντων και υπηρεσιών εντός της Ε.Ε.
Η ιταλική «Κοριέρε» την κατηγόρησε έμμεσα πλην όμως σαφώς για το πρόβλημα αναφέροντας: «Η Ε.Ε. είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με 450 εκατομμύρια καταναλωτές και 26 εκατομμύρια επιχειρήσεις.
Η ενιαία αγορά, που εγκαινιάστηκε το 1993, αύξησε το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 3% και δημιούργησε 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Όμως, έπειτα από την κρίση του 2008, η οικονομική ενοποίηση έπαψε να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης.
Κοινή θεωρία, διαφορετική εφαρμογή Η Κομισιόν θεσπίζει είτε κανονισμούς, που είναι δεσμευτικοί σε όλα τα κράτη, είτε οδηγίες, που αφήνουν ευελιξία στα κράτη για το πώς θα επιτύχουν έναν στόχο.
Αυτά συχνά εφαρμόζονται με εντελώς διαφορετικούς τρόπους: για παράδειγμα, η υποχρεωτική σήμανση στα πλαστικά ή χάρτινα συσκευαστικά υλικά ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με αποτέλεσμα οι εξαγωγείς να πρέπει να εκτυπώνουν διαφορετικές ετικέτες για κάθε αγορά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Μόλις το 2025 θεσπίστηκε κανονισμός για ενιαία ευρωπαϊκή ετικέτα που θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτική από τον Αύγουστο του 2028.
Παράδειγμα τα τρακτέρ Αν και η έγκριση τύπου για γεωργικά μηχανήματα ρυθμίζεται σε επίπεδο Ε.Ε., κάθε κράτος έχει διαφορετικά πρότυπα για κυκλοφορία στο δρόμο.
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, απαιτείται επιπλέον τεχνικός έλεγχος και πιστοποίηση για να επιτραπεί το «ζευγάρωμα» τρακτέρ και ρυμουλκούμενων.