Πώς η λειψυδρία αφυδατώνει την ελληνική οικονομία Ημερομηνία:
24/7/2025, 11:12 - Εμφανίσεις: 18
Η λειψυδρία δεν είναι πια μόνο φυσικό φαινόμενο, είναι μέρος των προβλημάτων που οδηγούν σε σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση.
Η Ελλάδα, όπως πολλές χώρες της Μεσογείου, φαίνεται να πορεύεται με την κάνουλα να στάζει και όχι να τρέχει.
Η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα στη 19η θέση παγκοσμίως αναφορικά με τον κίνδυνο λειψυδρίας, σύμφωνα με την κοινή έκθεση της Deloitte και του World Resources Institute που έγινε τον Μάιο του 2025.
Το 50% του πόσιμου νερού χάνεται πριν φτάσει σε βρύσες, αρδευτικά δίκτυα ή άλλες υποδομές.
Η λειψυδρία έχει… παρελθόν Το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι σημερινό.
Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αντίστοιχες κρίσεις.
Γεγονός είναι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν περιστασιακά και ποτέ δεν υπήρξε στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Είναι ενδεικτικό ότι κανένα σοβαρό σχέδιο δεν έχει γίνει για την αντιμετώπιση του προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία ή ο αγροτικός τομέας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Πάνω από το 70% του διαθέσιμου γλυκού νερού καταναλώνεται στον πρωτογενή τομέα.
Παρόλα αυτά, παραμένει ο τελικός καταναλωτής που είναι λιγότερο παραγωγικός.
Την ίδια στιγμή τα αγροτικά δίκτυα παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες λόγω κακής διαχείρισης, παρωχημένης τεχνολογίας, αλλά και εξαιρετικά υδροβόρων καλλιεργειών.
Οι καλλιέργειες Αρκεί όμως μόνο η αλλαγή του είδους των καλλιεργειών; Ο Θεσσαλικός κάμπος παράγει σχεδόν το 25% των αγροτικών προϊόντων της χώρας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εγχώρια παραγωγή.
Ο στρατηγικός προγραμματισμός για την ενίσχυση της παραγωγής και την αντιμετώπιση των προβλημάτων παραμένει ανύπαρκτος.
Έκθεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφορικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα στην υδροδότηση του κάμπου, καταγράφει ετήσιο υδατικό έλλειμμα 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Ως λύση του προβλήματος προτείνεται (μεταξύ άλλων) η κατασκευή φραγμάτων και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης του αρδευτικού νερού.
Η υλοποίηση του σχεδίου εκτιμάται ότι απαιτεί επενδύσεις ...